Developed by

Kipu ja särky

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kipu on yksi tavallisimmista syistä invalidisoitumiseen ja alentuneeseen elämänlaatuun. Noin joka kolmas suomalainen kärsii kivuista. Vaikka kaikkia kipuja ei voida poistaa, niitä voidaan lievittää. Arkeen on mahdollista saada positiivinen ote päivittäisistä kivuista huolimatta.

Sanaa kipu käytetään eri merkityksissä, joilla ei ole muuta yhteistä kuin yksilöllinen epämukavuus. Päänsärystä kärsivän kipu ei ole samanlaista kipua kuin tuskallinen suru tai syöpäpotilaan kivut. Kipu on siis tuntemus, eikä sitä voi mitata. Pitää vain uskoa toista. Samoin on taiteen, rakkauden ja ilon kanssa. Niitä ei voi mitata, ne voi vain kokea.

Kipu voi olla merkkinä kehon vaurioitumisesta sairaudessa tai onnettomuudessa, mutta kipua voi tulla ilman sairauksia ja onnettomuuksiakin. Perinteisesti kipu jaetaan akuuttiin kipuun ja krooniseen kipuun.

Akuutti kipu on lyhytaikaista ja aiheutuu kehon vauriosta. Suurimmalla osalla on ollut akuuttia kipua, esimerkiksi ylirasituksen jälkeistä kipua käsivarressa tai olkapäässä. Sellainen kipu on ymmärrettävää ja yleensä helppo hoitaa. Kipu on merkkinä liian kovasta riuhtomisesta, ja lihakset, jänteet ja nivelet ovat vaurioituneet. Tiedämme, että käden on saatava levätä muutama päivä ja että itsehoitolääkkeenä saatava särkylääke lieventää kipua. Kipu katoaa, kun lihakset, jänteet ja nivelet ovat saaneet levätä muutaman päivän. Vaikka kipu voi olla kova, sen kanssa pystyy elämään, koska tiedämme, että se menee ohi muutamassa päivässä.

Krooninen kipu sen sijaan on pitkäaikaista, eikä aiheuttaja aina ole selvillä. Krooninen kipu kestää pidempään kuin osaa odottaa. Kokemusten mukaan selkäkipu kestää enintään 12 viikkoa, joten yli 12 viikon selkäkipua kutsutaan krooniseksi kivuksi. Selän vaurio on parantunut, mutta jostain syystä kivut jatkuvat ja muuttuvat kroonisiksi. Useimmissa kroonisissa selkäkiputapauksissa lääkäri ei pysty toteamaan vikaa, ja hoito voi toki lievittää oireita, mutta ei poista kipua kokonaan.

Tartunta

Ei tartu.

Milloin voin palata töihin?
Jos kyseessä on akuutti kipu, joka syntyy ylirasituksesta tai onnettomuudesta, pitää odottaa, että kipu on laantunut. Kehon vaurioita ei voi työstää pois.

Krooniset kivut johtavat usein pidempiaikaiseen työkyvyttömyyteen. Se voi johtaa potkuihin tai siihen, että sairastunut itse luovuttaa työnteon suhteen. Tällaisissa tilanteissa sosiaalineuvoja voi kertoa eri mahdollisuuksista joustavaan työhön, lyhyempään työpäivään, kuntoutukseen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Lääkitys

Lieviä lääkkeitä ovat tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli. Parasetamolia ja joitakin tulehduskipulääkkeitä voi ostaa itsehoitolääkkeenä, mutta suuri osa tulehduskipulääkkeistä vaatii lääkärin reseptin. Lieviä lääkkeitä käytetään sellaisiin kipuihin kuten päänsärky, lihaskivut, nivelkivut, hammassärky ja kuukautiskivut.

Jos sinulla on ollut mahahaava, lääkärin kanssa on puhuttava ennen kuin syö muita lääkkeitä kuin parasetamolia.

Morfiini on tyypillinen vahva lääke. Sen lisäksi on joukko lääkkeitä, jotka enemmän tai vähemmän muistuttavat morfiinia. Vahvoja lääkkeitä käytetään koviin kipuihin, kuten sappikivikipuihin, munuaiskivikipuihin, sydäninfarktiin ja syöpäkipuihin.

Kotihoito

Akuuttia kipua (esim. kipu olkapäässä osuman jälkeen) hoidetaan itsehoitolääkkeillä muutaman päivän ajan. Jos kivut eivät lopu pian, ota yhteyttä lääkäriin.

Pitkäaikaiset tai toistuvat kivut on aina tutkitutettava lääkärillä. Ei ole järkevää hoitaa pitkäkestoista kipua itsehoitolääkkeillä. On tunnettua, että kipulääkkeet voivat itsessään aiheuttaa päänsärkyä pitkäaikaiskäytössä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos kivut tulevat takaisin. Jos syy kipuun ja särkyyn on epäselvä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos kotihoito ei auta. Jos kipuja on rinnassa tai vatsassa, on lääkäriin otettava yleensä nopeasti yhteyttä.