Developed by

Migreeni

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Toispuoleinen päänsärky, oksentaminen sekä yliherkkyys valolle- ja äänille ovat tyypillisiä migreenikohtauksen oireita. Kaikki kohtaukset eivät ole yhtä pahoja. Useimmilla on migreenikohtaus 1–2 kertaa vuodessa. Migreenikohtaus ei aiheuta pysyviä vaurioita terveydelle. Migreeniin on olemassa tehokas lääkitys.

Migreeni on yksi tavallisimpia päänsäryn muotoja. Siitä kärsii noin joka kymmenes suomalainen. Suurin osa saa migreenikohtauksen 1–2 kertaa vuodessa, ja vain harvoilla on yli 2 kohtausta kuukaudessa. Migreeni alkaa usein lapsuusiässä, ja sitä on harvoin yli 60-vuotiailla. Sairaus on siis pitkäkestoinen, mutta tyypillisesti kohtauksia ei tule usein.

Osa ihmisistä tuntee, kun migreenikohtaus on iskemässä. He kuvailevat tunteita näläntunteena, pakkohaluina tiettyihin ruokiin tai levottomuutena muutamia tunteja ennen migreenikohtausta. Migreenikohtaus iskee tavallisimmin aamulla, mutta se voi tulla milloin vain.

Migreenikohtaus ilmenee päänsärkynä, joka kestää yleensä 4–72 tuntia. Päänsärky on tavallisesti paikallistunut toiselle puolelle päätä. Kivut kuvataan sykkivinä, ja ne pahenevat fyysisessä toiminnassa (esim. portaita noustessa). Suurimmalle osalle tulee pahoinvointia ja mahdollista oksentelua. Monet valittavat valo- ja ääniherkkyyttä. Sen takia he menevät sänkyyn, laittavat verhot ikkunan eteen ja lukitsevat oven.

Joillakin esiintyy ennen päänsärkyä ensioireita eli aura. Useimmiten se on näköhäiriö. Muilla migreenikohtaus alkaa näön huonontumisella, halvausoireilla (esimerkiksi käsivarressa) tai puhevaikeuksilla ja tuntohäiriöillä yleensä puoli tuntia ennen päänsäryn alkamista.

Migreenikohtaus ei aiheuta pysyviä vaurioita terveydelle.

Tartunta

Kun kohtaus ja päänsärky ovat ohi.  Useimmat migreenikohtaukset kestävät alle puoli vuorokautta.

Lääkitys

Joihinkin kohtauksiin tehoavat itsehoitolääkkeet (parasetamoli, ibuprofeeni ja aspiriini) sekä pahoinvointia helpottava reseptilääke. Muut kohtaukset hoidetaan erityisellä migreenilääkkeellä, jota saa vain reseptilääkkeenä.

Kotihoito

Monet migreenistä kärsivät tietävät, mikä aiheuttaa migreenikohtauksen. Stressi, tunne-elämän ongelmat, hormonit ja ehkäisypillerit voivat vaikuttaa migreenin syntyyn. Myös tietyt elintarvikkeet, kuten punaviini, voivat laukaista migreenikohtauksen. Ei ole kuitenkaan olemassa mitään varmoja sääntöjä siitä, kuinka nämä tietyt olosuhteet vaikuttavat migreenin syntyyn. Sen vuoksi onkin hyvä välttää niitä asioita, joiden tietää aiheuttavan itselle migreenin. Myös jotkut lääkkeet voivat laukaista migreenin.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulla on tiettynä ajanjaksona enemmän migreenikohtauksia kuin sinulla yleensä on. Jos kohtauksesi muuttuvat, esimerkiksi kestävät pidempään tai tulevat voimakkaimmiksi. Jos joudut käyttämään migreenilääkettä yli 7 päivää kuukaudesta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos päänsärky jatkuu hoidosta huolimatta.