Developed by

Kurkkukipu

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Nielutulehdus on useimmiten viruksen aiheuttama, jolloin sitä ei voida hoitaa penisilliinillä. Nielutulehduksen aiheuttajan selville saamiseksi on otettava nieluviljely. Jos kyseessä on bakteerien aiheuttama tulehdus, se hoidetaan antibiooteilla. Rauhaskuumeen mahdollisuus tulee ottaa huomioon, jos nielutulehdus jatkuu yli viikon.

Tavallisin nielutulehduksen aiheuttaja on virus. Vain joka viides nielutulehdus aikuisilla on bakteerien aiheuttama ja hoidetaan penisilliinillä. Rauhaskuume (mononukleoosi), joka on viruksen aiheuttama, on hyvin harvinainen nielutulehduksen muoto. Rauhaskuumeen voi saada vain kerran elämässään. Sairautta ei voida hoitaa antibiooteilla.

Virusta, joka aiheuttaa nielutulehduksen, esiintyy erityisesti talvisin. Ensin tulee nielun ärsytystä, jonka jälkeen sairastuneella esiintyy lieviä nielemiskipuja, sairastuneen lämpö nousee noin 38 asteeseen, nenä menee tukkoon ja vuotaa mahdollisesti ohutta eritettä ja sairastunutta yskittää. Oireet muistuttavat eniten tavallista flunssaa ja kurkkukipua. Kurkku muuttuu punaiseksi, kaulassa tuntuu pieniä kipeitä rauhasia, ja nielurisoissa saattaa myös näkyä valkoisia täpliä. Sairauteen ei ole hoitokeinoa, eivätkä antibiootit tässä tapauksessa auta. Sairaus menee ohi itsestään muutamassa päivässä, mutta itsehoitolääkkeenä saatavaa särkylääkettä voi ottaa oireiden lievittämiseksi.

Jos nielutulehdus on bakteerin aiheuttama, oireet ovat pahempia. Lämpö on usein korkea, noin 39-40 astetta. Olo on todella sairas, ja sairastunut haluaa mieluiten vain maata sängyssä. Viiltävät kurkkukivut pahenevat niellessä. Yleensä nenä ei vuoda eikä ole yskää. Kurkku on kirkkaanpunainen, nielurisat ovat suuret, ja niissä näkyy harmaanvalkoisia täpliä. Ei välttämättä ole helppo tietää, sairastaako viruksen vai bakteerin aiheuttamaa tautia, ja tämän vuoksi oikean diagnoosin varmistamiseksi on otettava nieluviljely. Bakteerien aiheuttama tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Tulirokko on tietyn bakteerin aiheuttama nielutulehdus, josta aiheutuu myös ihottumaa. Ihottumaa on ensin kasvoissa, minkä jälkeen se leviää kaulaan, rintakehään ja käsivarsiin. Ihottuma näyttää siltä, että iho olisi "kananlihalla", mutta iho on punainen. Tämän huomaa selkeästi. Tulirokko hoidetaan antibiooteilla. Kaksi vuorokautta antibioottien aloittamisen jälkeen kuume on poissa sekä olo paljon parempi. Tulirokko ei ole tavallista nielutulehdusta vaarallisempi.

Rauhaskuume (mononukleoosi) on nielutulehdus, jota esiintyy erityisesti isommilla lapsilla ja teini-ikäisillä. Rauhaskuume ilmenee ensin väsymyksenä, lihaskipuina ja päänsärkynä muutaman viikon ajan. Sen jälkeen tulee kuumetta, nielemiskipuja ja turvotusta kaulaan. Nielurisat ovat turvonneet, ja niissä näkyy paksu, valkoinen peite. Sairaus kestää 2–4 viikkoa. Yleensä rauhaskuume huomataan, kun nielutulehdus ei parane viikon kuluessa. Lääkäri voi selvittää mahdollisen rauhaskuumeen verikokeella. Rauhaskuumeeseen ei ole hoitokeinoa.

Tartunta riippuu siitä, millainen nielutulehdus sinulla on. Viruksen aiheuttama nielutulehdus on hyvin tarttuva, ja virus leviää ilman välityksellä. Bakteerit eivät tartu niin helposti kuin virukset. Tavallisimmin tartunta tapahtuu suorassa kontaktissa, ei ilmasta. Rauhaskuume tarttuu vain suhteellisen runsaan syljen välityksellä, mistä johtuukin, että se tunnetaan myös nimellä "pusutauti".

Lääkitys

Kipujen lievittämiseksi voit käyttää kipulääkkeitä (parasetamolia tai ibuprofeenia) enintään 34 kertaa vuorokaudessa. Vain bakteerin aiheuttama nielutulehdus hoidetaan antibiooteilla. Tulirokko hoidetaan antibiooteilla. Rauhaskuumeeseen ei ole hoitokeinoa.

Kotihoito

Kun sinulla on korkea kuume, pukeudu kevyesti, pidä huoneen lämpötila alhaisena ja juo runsaasti nestettä. Rauhaskuumetta sairastaessasi sinun tulee välttää rankkoja fyysisiä aktiviteetteja (esim. eliittiurheilua) kolmen kuukauden ajan, mutta tavallista liikuntaa voi harrastaa.

Jos lapsi ei halua syödä, koska nieleminen tekee kipeää, häntä ei pidä pakottaa syömään. Nesteensaanti sen sijaan on hyvin tärkeää. Niin kylmät kuin kuumatkin juomat auttavat lievittämään kipuja. Toiset lapset pitävät enemmän kylmästä, toiset taas kuumasta juomasta, joten kumpaakin voi kokeilla. Päänalustan kohottaminen 1520 cm (esim. kirjojen avulla) voi helpottaa lapsen oloa ja auttaa häntä nukkumaan rauhallisemmin. Kurkkukipuja voidaan lievittää kipulääkkeillä. Korkeassa kuumeessa lapsi riisutaan.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulla on yli 38 astetta kuumetta, nieleminen tekee todella kipeää ja kurkku on punainen. Jos epäilet tulirokkoa (kipeä kurkku, kuumetta ja ihottumaa). Jos olet saanut penisilliiniä nielutulehdukseen, mutta sinulla on edelleen kuumetta ja kurkkukipua kaksi vuorokautta penisilliinikuurin aloittamisesta. Jos kurkkusi on kipeä yli viikon.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on rauhaskuume ja vatsaasi alkaa sattua. Jos sinulla on vaikeuksia hengittää. Jos lapsi on veltto ja haluton (makaa sängyssä, ei halua kuunnella satuja eikä leikkiä). Jos lapsella on nielemisvaikeuksia, runsas syljeneritys ja käheä ääni.