Developed by

Antibiootit

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Antibiootteja käytetään bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoitoon, jos sinulla on kuumetta. Ne eivät tehoa viruksiin. Monien tulehdusten oireena on kuume, mutta läheskään aina ei tarvita antibiootteja. Lääkäri tutkii ja päättää, tarvisetko antibiootteja. Jos sinulla on edellen kuumetta 3–4 vuorokauden jälkeen antibioottien aloittamisesta, ne eivät tehoa. Ota silloin uudelleen yhteyttä lääkäriin. Sinun tulee aina ottaa antibiootteja niin kauan kuin lääkäri on määrännyt. Antibioottien tavallisimmat sivuvaikutukset ovat löysä vatsa, vatsan kipristely, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus.

Monet tartunnat aiheuttavat kuumetta, mutta läheskään kaikki kuumeiset eivät tarvitse antibiootteja.

Antibiootteja käytetään bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoitoon. Suurin osa tartunnoista on kuitenkin virustartuntoja, eivätkä antibiootit tehoa viruksiin. Esimerkiksi flunssa ja influenssa aiheutuvat viruksista, eivätkä antibiootit tehoa niihin.

Esimerkiksi nielutulehdus, keuhkokuume tai sivuontelotulehdus voivat johtua bakteereista, mutta useimmiten aiheuttaja on virus, eivätkä antibiootit tällöin auta. Voi olla vaikeaa itse selvittää, johtuuko tulehdus bakteerista vai viruksesta. Lääkäri voi tutkia sinut ja päätellä, tarvitsetko antibiootteja.

Antibiootteja on olemassa monenlaisia. Ne jaetaan yleisesti kahteen lajiin: laaja-alaisiin ja suppea-alaisiin antibiootteihin. Tavallisesti lääkäri määrää ensin suppea-alaisia antibiootteja (esim. penisilliiniä). Suurin osa bakteeritulehduksista voidaan hoitaa penisilliinillä. Tärkein syy suppea-alaisen antibiootin valintaan on se, että bakteerit voivat kehittää vastuskyvyn antibiooteille. Jotkut bakteerit kehittävät vastustuskyvyn penisilliinihoidon aikana. Tällöin lääkäri voi määrätä laaja-alaisia antibiootteja.

23 vuorokauden päästä antibioottien aloittamisesta kuume häviää ja olo paranee. Jos olet edelleen sairas 2–3 vuorokauden päästä antibioottien aloittamisesta, lääke ei auta. Syynä voi olla, että bakteerit eivät tuhoudu kyseisellä antibiootilla, ja on valittava toinen. Toinen hyvin yleinen selitys on, että kyseessä onkin ollut viruksen aiheuttama tulehdus, jolloin antibiootit eivät tehoa tulehdukseen.

Antibiootteja on yleensä otettava vähintään 6 vuorokautta, vaikka parantuisikin jo muutamassa päivässä. Jos lääkkeiden otto lopetetaan liian aikaisin, tauti saattaa iskeä uudelleen entistä voimakkaampana. Antibiootteja on aina syötävä lääkärin määräämä aika.

Yleisimmät sivuvaikutukset antibiooteista ovat ohut uloste, vatsan nipistely, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus. Vain hyvin harvat ovat yliherkkiä antibiooteille. Heille tulee kutisevaa ihottumaa ja hengitysvaikeuksia, jos he ottavat penisilliiniä. Silloin sairastuneelle määrätään muita antibiootteja. Kerro aina lääkärille, jos sinulle on aikaisemmin tullut kyseisiä oireita penisilliinistä.

Tartunta

Suurin osa bakteeritartunnoista leviää syljen ja eritteen välityksellä. 2 vuorokauden jälkeen antibioottikuurin aloittamisesta tartunnan riski on hyvin pieni.

Milloin voin palata töihin?
Riippuu tartunnasta.

Kotihoito

Kun sinulla on kuumetta, pukeudu kevyesti, oleile viileässä huoneessa ja juo runsaasti.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos kuume ei ole poissa, vaikka olet syönyt antibiootteja 2 vuorokautta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos tunnet olosi huonontuvan kesken antibioottikuurin.