Developed by

Virtsatiekivet

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Virtsatiekivet ovat tavallinen sairaus, ja ne ilmenevät kipuina alaselässä, kyljessä ja alavatsassa. Kivut ovat voimakkaita ja voivat aiheuttaa pahoinvointia ja oksentamista. Jos sinulla on virtsatiekivikohtaus ja kuumetta, soita heti lääkäriin.

Virtsatiekivet eli munuaiskivet ovat hyvin yleisiä, yleisempiä kuin esimerkiksi sappikivet tai umpilisäkkeen tulehdus. Sairaus iskee miehiin kolme kertaa tavallisemmin kuin naisiin. Virtsatiekiviä on eniten 3040-vuotiailla, mutta niitä esiintyy kaikissa ikäluokissa.

Virtsatiekivet muodostuvat kalkista ja suoloista, joita on normaalisti virtsassa. Tietyissä olosuhteissa kalkki ja suolat kuitenkin saostuvat kiinteiksi kappaleiksi, kiviksi. Munuaiskiviä voi olla munuaisaltaassa, virtsajohtimissa, virtsarakossa tai virtsaputkessa.

Virtsatiekivet ilmenevät pääasiassa kipuina. Kivut riippuvat siitä, missä kivet ovat. Jos munuaiskivet ovat munuaisaltaassa, kivut lokalisoituvat alaselkään tai kylkeen. Jos kiviä on virtsajohtimissa, kivut ovat alavatsassa ja säteilevät alas sukupuolielimiin. Kivi virtsarakossa ilmenee virtsaamisen äkillisenä pysähdyksenä, koska kivi tukkii virtsatien. Kun kivi on virtsaputkessa, kipuja on sukupuolielimissä.

Kivut tulevat nopeasti, ovat hyvin voimakkaita ja jatkuvia. Kipuja on puolesta tunnista muutamaan tuntiin, mutta harvoissa tapauksissa ne voivat kestää puolipäivää tai vuorokauden.

Kipujen yhteydessä voi olla myös pahoinvointia ja oksentelua. Virtsatiekivikohtauksessa potilas on kärsivä ja huolestunut. Monet taivuttelevat kehoaan toivoen löytävänsä asennon, joka helpottaa kipuja. Joskus harvemmin verta voi nähdä paljain silmin virtsassa.

Virtsatiekivet voivat pysäyttää virtsan kulun munuaisista ulos, ja siksi virtsaa kerääntyy munuaiskiven yläpuolelle. Jos näin on yli 2 viikkoa, munuainen vahingoittuu, koska virtsa painaa sitä. Onneksi suurin osa virtsatiekivistä on niin pieniä, että ne tulevat ulos virtsan mukana. Kun kivi on tullut ulos, on terve. On kuitenkin todettu, kerran munuaiskiviä saaneella olevan suuri riski saada niitä uudelleen.

Pelätty virtsatiekivien jälkitauti on virtsatieinfektio. Kun kivitautiin liittyy virtsatieinfektio, potilaalle nousee korkea kuume ja saa vilunväristyksiä. Lisäksi tulevat aiemmin mainitut virtsatiekivioireet. Tulehdus lisää munuaisten vaurioitumisriskiä.

Lääkitys

Voit ottaa tavallista kipulääkettä (parasetamolia tai ibuprofeenia).

Kotihoito

Juo runsaasti nestettä, se voi auttaa saamaan kivet ulos.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulla on monia virtsatiekivikohtauksia muutaman päivän sisällä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos kipulääke ei auta kipuihin. Jos sinulla on virtsatiekivikohtaus ja kuumetta.