Developed by

Sivuontelotulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Sivuontelotulehdus liittyy yleensä nuhakuumeeseen, ja se voidaan yleensä hoitaa itsehoitolääkkeillä. Voit soittaa lääkäriin seuraavana päivänä, jos kotihoito ei auta.

Sivuontelot ovat ilmatäytteisiä onteloita silmien ympärillä ja yläleukaluussa. Sivuonteloiden ja nenän välillä on yhteys, joka varmistaa liman siirtymisen sivuonteloista nenään.

Kun sairastut flunssaan, nenän limakalvot turpoavat ja nenän ja sivuonteloiden välinen yhteys tukkeutuu. Tästä voi johtua paineen tunne sivuonteloissa. Tälläistä oiretta ei hoideta antibiooteilla.

Oikea sivuontelotulehdus syntyy, kun nenän bakteerit leviävät sivuonteloihin. Tyypillisesti silmien ja yläleuan ympärillä on painavaa kipua. Painava kipu pahenee, jos taivutat itseäsi eteenpäin ja olet pää alaspäin. Paksu, verinen erite nenästä on yleistä. Usein hajut ja maut muuttuvat, ruoka haisee mädältä ja maistuu makealta ja ällöttävältä.

Voi olla vaikea määrittellä, johtuuko paineen tunne tavallisesta flunssasta vai onko se bakteerien aiheuttama. Lääkäri voi tutkia, tarvitsetko antibiootteja. Antibiootit auttavat vain bakteerien aiheuttamaan tulehdukseen.

Tartunta

Sivuontelotulehdus ei ole erityisen tarttuva tauti.

Milloin voin palata töihin?
Kun olet kuumeeton ja kivut ovat poistumassa.

Lääkitys

Sivuontelon kipujen lievitykseen voi käyttää nenätippoja tai nenäsumutetta (itsehoitolääkkeitä), jotka vetävät nenän limakalvoja yhteen, minkä seurauksena paineen tunne vähentyy. Kipulääkkeet (esim. parasetamoli tai aspiriini) auttavat usein kipuihin. Lääkäri voi tutkia, onko sinulla bakteerin aiheuttama sivuontelotulehdus, jolloin antibiootit auttavat.

Kotihoito

Jos sinulla on kuumetta, pukeudu kevyesti ja pidä huoneen lämpötila alhaisena. Juo runsaasti nesteitä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos olet käyttänyt nenätippoja ja kipulääkkeitä vuorokauden ajan, mutta se ei ole auttanut paineeseen ja epämukavaan tunteeseen.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on edelleen merkittäviä kipuja sivuonteloissa, vaikka olet käyttänyt nenätippoja ja kipulääkkeitä.