Developed by

Sisäsynnytintulehdukset

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Sisäsynnytintulehdus voi tulla abortin tai synnytyksen jälkeen. Myös naiset, jotka ovat suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä vaihtuvien kumppaneiden kanssa, ovat riskissä saada sisäsynnytintulehduksen. Kivut alavatsassa, vuoto emättimestä, tuhruvuoto sekä kuumeilu ovat merkkejä sisäsynnytintulehduksesta. Sairautta hoidetaan antibiooteilla.

Sisäsynnytintulehduksia esiintyy tavallisimmin alle 30-vuotiailla naisilla. Sairautta aiheuttavat erilaiset bakteerit, jotka leviävät emättimestä kohtuun ja munanjohtimiin ja aiheuttavat tulehduksen. Kylmyyden vaikutusta sisäsynnytintulehduksen syntyyn ei ole koskaan todistettu.

On olemassa kahdenlaisia sisäsynnytintulehduksia: abortin tai synnytyksen jälkeen saattaa syntyä tulehdus, kun bakteerit pääsevät kohtuun ja munanjohtimiin, kun taas klamydia-bakteeri taas tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä. Sisäsynnytintulehdus voi aiheuttaa lapsettomuutta, kroonisia alavatsakipuja tai kohdunulkoisen raskauden. Sen vuoksi on tärkeää sekä ennaltaehkäistä että hoitaa sisäsynnytintulehdukset.

Abortin tai synnytyksen jälkeen tarttuva sisäsynnytintulehdus ilmenee kipuina alavatsassa navan alla. Kipuja on yleensä molemmilla puolilla vatsaa. Kivut pahenevat, kun joku painaa vatsaa tai jos hyppii. Kipujen lisäksi on kuumetta ja runsasta, pahanhajuista vuotoa emättimestä. Useimpien olo on hyvin sairas, ja he makaavat sängyn pohjalla.

Klamydian aiheuttama sisäsynnytintulehdus voi näyttäytyä eri tavoin. Se voi olla täysin oireeton, mutta voi myös saada pahoja alavatsakipuja ja korkean kuumeen. Monet eivät huomaa lainkaan, että heillä on klamydian aiheuttama sisäsynnytintulehdus. Jotkut naiset valittavat, että valkovuoto on lisääntynyt, vessassa pitää käydä useammin ja virtsaaminen kirvelee. Tuhruvuoto ja verenvuoto yhdynnän aikana voi myös olla merkki klamydiasta. Lopulta klamydian aiheuttama sisäsynnytintulehdus voi ilmetä voimakkaina kipuina alavatsassa ja korkeana kuumeena.

On siis kaksi tilannetta, joissa naisilla on erityisen suuri riski sairastua sisäsynnytintulehdukseen: heti abortin tai synnytyksen jälkeen, tai jos on yhdynnässä vaihtuvien partnereiden kanssa ilman kondomia.

Lääkitys

Sisäsynnytintulehdukset hoidetaan antibiooteilla.

Kotihoito

Voit välttää tartuntaa käyttämällä kondomia yhdynnässä. Lämpötyyny, runsas juominen ja särkylääkkeet voivat lieventää kipuja alavatsassa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos epäilet saaneesi klamydiatartunnan. Jos sinulle tulee abortin tai synnytyksen jälkeisinä päivinä kipuja alavatsaan, vuotoa ja kuumetta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos alavatsakivut eivät lopu, vaikka otat särkylääkettä.