Developed by

Korvakipu

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Lasten korvakipu johtuu yleensä välikorvantulehduksesta, kun taas aikuisilla yleisin syy korvasärkyihin on korvakäytävän tulehdus tai korvaan kertynyt vaha.

Välikorvantulehdus on hyvin yleinen sairaus, ja sitä on erityisesti 6kk–3-vuotiailla lapsilla. Sairautta esiintyy etenkin flunssan ja hengitystietulehdusten jälkitautina. Nenän ja välikorvan välillä on kanava, joka säätelee välikorvaan syntyvää painetta. Flunssa, influenssa tai hengitystietulehdus voi turvottaa limakalvoja niin paljon, että tämä kanava tukkeutuu, mistä saattaa seurata välikorvantulehdus.

Lievissä tapauksissa korvissa tuntuu pientä särkyä, ja ne menevät helposti lukkoon. Vaikeissa tapauksissa tulehdus voi olla niin kivulias, että lapsi vain itkee tuskaisena. Kun kyseessä on vaikea välikorvantulehdus, lapselle nousee korkea kuume. Kivut ovat tavallisesti voimakkaimillaan yöllä, kun lapsi on makuulla.

Joillakin lapsilla saattaa puhjeta tärykalvo, jolloin märkäinen, mahdollisesti verinen vuoto valuu korvasta ulos. Kun vuoto valuu korvasta, lapsi on parantunut itsestään. Useimmiten tärykalvon reikä kasvaa kiinni muutaman päivän sisällä, eikä kuulo ole millään tavalla vaurioitunut.

Aikuiset voivat saada välikorvantulehduksen, mutta korvakipu johtuu yleensä tulehduksesta korvakäytävässä. Kun korvakäytävässä on tulehdus, korvakäytävä saattaa kutista ja sieltä voi valua hieman nestettä. Kivut pahenevat, kun korvaa painaa. Syynä aikuisten korvakipuihin voi olla myös korvassa oleva vaha. Tukkeutuneessa korvassa kuulo on normaalia huonompi.

Lääkitys

Korvasärkyihin voi ottaa kipulääkettä, esimerkiksi parasetamolia. Annosteluohjeet löytyvät pakkauksesta. Yleensä välikorvantulehdukseen ei tarvita penisilliinikuuria, koska tulehdus menee ohi itsestään. Jos tärykalvo on puhjennut ja korvasta valuu märkää yli 3 päivää, korvatippojen laittaminen lapselle voi auttaa. Tästä tulee kuitenkin puhua  lääkärin kanssa. Korvakäytävän tulehdus voidaan hoitaa korvatipoilla, joihin tarvitaan lääkemääräys.

Kotihoito

Lapsen korvakipuja voidaan lievittää nostamalla päänalustaa 15–20 cm yön ajaksi. Sekä aikuiset että lapset voivat käyttää kipulääkettä korvasärkyihin.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsella on edelleen korvasärkyä ja kuumetta 34 päivän jälkeen. Jos korvasta valuu nestettä yli 3 päivää. Jos korvasärky aikuisella jatkuu kipulääkkeen ottamisesta huolimatta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Lääkäriin on harvoin tarpeellista ottaa välittömästi yhteyttä. Jos lapsi on veltto (haluaa vain maata, ei ole kiinnostunut saduista tai leikeistä), on lääkäriin otettava heti yhteyttä.