Developed by

Sydäninfarkti

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Sydäninfarkti on hengenvaarallinen. Se ilmenee voimakkaana, puristavana, painavana ja sietämättömänä kipuna rinnassa, huonovointisuutena ja oksentamisena tai tajuttomuutena. Soita heti lääkäriin tai hätänumeroon 112, jos epäilet sydäninfarktia.

Sydäninfarkti on tavallinen ja hyvin vakava sairaus. Suomessa sydäninfarktin saa vuosittain noin 25 000 henkilöä. Suurin osa sairastuneista on yli 65-vuotiaita. Noin puolet sydäninfarktin saaneista menehtyy, joko sairaalassa tai jo ennen kuin on ehtinyt sairaalaan.

Sydäninfarkti on äkillisestä hapenpuutteesta johtuva kuolio sydänlihaksessa. Se osa sydäntä, joka ei enää saa verta, kuolee. Jos sydäninfarktista selviää, muodostuu kärsineeseen sydämen osaan arpikudosta. Jos riittävän suuri osa sydämestä on kärsinyt, se ei enää pysty toimimaan normaalisti myöhemmässä elämässä.

Sydäninfarktin taustalla on sepelvaltimoiden kalkkeutuminen. Kun kalkkeutuminen on tukkinut sepelvaltimot, sydän ei enää saa verta. Sepelvaltimot kalkkeutuvat kaikilla iän myötä. Mutta tupakointi, ylipaino, liikunnan puute, korkea verenpaine, korkea veren kolesterolipitoisuus ja sokeritauti nopeuttavat kalkkeutumista. Sydäninfarktin saamista voi ennaltaehkäistä lopettamalla tupakoinnin, laihduttamalla, liikkumalla ja syömällä terveellisesti.

Puolella niistä, jotka saavat sydänkohtauksen, on aikaisemmin ollut sydänvaiva angina pectoris. Toisella puoliskolla sydäninfarkti iskee varoittamatta.

Sydäninfarkti ilmenee voimakkaana kipuna rinnassa. Kipu on sietämätöntä, ja se kuvataan painavana, puristavana kipuna rintalastan alueella ja takana. On yleistä, että kipu säteilee käsivarsiin, mutta erityisesti vasempaan käsivarteen tai ylös leukaan. Olo on vakavasti sairas, on vaikeuksia hengittää ja hikoilee. Pahoinvointi ja oksentaminen ovat myös yleisiä oireita.

Joissain tapauksissa sydäninfarkti johtaa tajuttomuuteen ja sydämen mahdolliseen pysähtymiseen. Jos henkilö on tajuton eikä pulssi tunnu, elvytys on elintärkeää.

Kotihoito

Jos epäilet sydäninfarktia, soita heti lääkäriin. Sydäninfarktia voi ennaltaehkäistä lopettamalla tupakoinnin, huolehtimalla riittävästä liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Jos olet ylipainoinen, yritä pudottaa painoasi.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Sinun on aina soitettava lääkärille heti, jos epäilet sydäninfarktia.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäilet sydäninfarktia. Jos et heti saa yhteyttä lääkäriin, soita hätänumeroon 112.