Developed by

Happamat röyhtäisyt, närästys ja mahahaava

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Happamat röyhtäisyt ja närästys ovat hyvin yleisiä oireita. Mahahaava, vatsahappojen nouseminen takaisin ruokatorveen ja ärtynyt vatsa ovat syitä närästykseen ja happamiin röyhtäisyihin. Vain tähystyksellä voidaan selvittää, mikä aiheuttaja on. Ota heti yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on voimakasta vatsakipua, oksennat kahvinpurulta näyttävää verta tai ulosteesi on tervamaista.

Monet suomalaiset kärsivät happamista röyhtäisyistä ja närästyksestä, jotka johtuvat vatsahapoista. Vatsalaukussa muodostuvat vatsahapot ovat välttämättömiä, jotta voimme sulattaa syömämme ruoan. Samalla juuri vatsahapot voivat kuitenkin myös aiheuttaa närästystä ja happamia röyhtäisyjä.

Kolme syytä närästyksen ja happamien röyhtäisyjen syntyyn ovat:

  1. Vatsahappojen nouseminen ruokatorveen.
  2. Mahahaava.
  3. Ärtynyt vatsalaukku.

Selkeästi tavallisin syy närästykseen ja happamiin röyhtäisyihin on ärtynyt vatsalaukku. Harvemmin syynä on vatsahappojen nousu ruokatorveen tai mahahaava.

1. Vatsahapot nousevat ruokatorveen (refluksitauti):
Normaalisti vatsahapot pysyvät vatsalaukussa, sillä sulkijalihas estää vatsahappojen nousun ylös ruokatorveen. Joillakin sulkijalihas ei toimi, jolloin vatsahapot voivat nousta ylös ruokatorveen. Tällöin tulee närästystä ja happamia röyhtäisyjä. Oireita esiintyy erityisesti heti ruokailun jälkeen, kun kumartuu eteenpäin tai on makuulla ja nukkuu. Kahvi, alkoholi sekä runsaat ja rasvaiset ateriat pahentavat närästystä ja happamia röyhtäisyjä.

Harvoissa tapauksissa vatsahapot voivat tehdä reiän ruokatorveen. Jos niin käy, ylävatsaan tai rintakehään tulee kovia kipuja ja oksentaa punaista verta.

2. Mahahaava
Mahahaava johtuu jonkin määrätyn bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta tai lääkkeiden käytöstä (aspiriini ja muut tulehduskipulääkkeet). Bakteerin ja vatsahappojen yhteissumma aiheuttaa mahahaavan. Myös tulehduskipulääkkeiden käyttö voi aiheuttaa mahahaavan.

Jos sinulla on mahahaava, närästyksen ja happamien röyhtäisyjen lisäksi ylävatsassasi on kipua. Vatsakipuja tulee yleensä silloin, kun on nälkä, ja syöminen helpottaa oloa. Kivut voivat joissain tapauksissa olla niin voimakkaita, ettei voi tehdä muuta kuin vain maata liikkumatta sängyssä.

Harvoissa tapauksissa mahahaava saattaa vuotaa verta. Verestä tulee samantyyppistä kuin kahvinpurut, kun oksennat veren ulos. Samalla vatsakivut voimistuvat todella koviksi.

Jos mahahaavasi vuotaa paljon, verta näkyy myös ulosteessa, joka muuttuu tervamaiseksi.

Jos käytät säännöllisesti lääkkeitä, jotka aiheuttavat mahahaavan, tulee niiden käyttö tietenkin lopettaa.

3. Ärtynyt vatsa
Suurin osa niistä, joilla on happamia röyhtäisyjä ja närästystä, eivät sairasta mahahaavaa eivätkä vatsahappojen nousemista ruokatorveen, vaan heillä on ärsyyntynyt vatsa.

Vaivat eivät eroa kovinkaan paljon mahahaavan tai vatsahappojen nousemisesta aiheutuvista vaivoista. Vaivojen aiheuttaja voidaan selvittää tähystyksellä. Jos tähystyksessä ei näy merkkejä mahahaavasta tai vatsahappojen nousemisesta, sanotaan, että kyseessä on ärtynynyt vatsa.

Ärtynyttä vatsaa on vaikea hoitaa. Yksi neljäsosa oireilevista paranee itsestään. Yleinen neuvo on tupakoinnin ja alkoholin käytön lopettaminen sekä runsaiden ja rasvaisten aterioiden välttäminen.

Lääkitys

Vatsahappojen takaisinnousu:
Happoja neutralisoiva lääke auttaa lyhytaikaisesti, mutta lääke, joka lopettaa vatsahappojen muodostumisen, on tehokkaampi.

Mahahaava:
Happoja neutralisoiva lääke voi lievittää oireita lyhytaikaisesti, mutta lääke, joka lopettaa vatsahappojen muodostumisen, on tehokkaampi. Jos mahahaavasi johtuu tulehduksesta, se hoidetaan antibiooteilla.

Ärtynyt vatsa:
Happoja neutralisoiva lääke ja vatsahappojen muodostumisen lopettava lääke eivät auta ainakaan kovin paljon.

Kotihoito

Vältä alkoholia, kahvia, runsaita rasvaisia aterioita ja tupakkaa. Lopeta tulehduskipulääkkeiden käyttö. Käytä happoja neutralisoivaa lääkettä lyhyemmän aikaa. Nuku pää korkealla ja ole varovainen kumarrellessasi.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos närästys ja happamat röyhtäisyt eivät lopu muutaman päivän hoidon jälkeen. Jos kärsit toistuvasti närästyksestä ja happamista röyhtäisyistä. Jos saat vatsakipuja.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos vatsaasi alkaa koskea voimakkaasti. Jos ulosteesi on mustaa ja tervamaista. Jos oksennat kahvinpurun näköistä oksennusta.