Developed by

Angina pectoris

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Angina pectoris on sydänperäistä tai luonteeltaan samanlaista rintakipua. Se aiheutuu sydämen sepelvaltimoiden kalkkeutumisesta ja ilmenee ahdistavana, kiristävänä tai puristavana tuntemuksena rinnassa.
Kalkkeutumista voidaan ehkäistä. Sinun tulee heti soittaa lääkärille, jos rintakipusi kestää pidempään kuin 10 minuuttia, rintakipua tulee levossa, nitroglyseriini ei auta tai rintakipu on voimakkaampaa kuin tavallisesti.

Angina pectoris on hyvin tavallinen sairaus, ja joka vuosi noin 150.000 suomalaista saa angina pectoriksen. Sairaus iskee erityisesti miehiin, ja iän myötä riski sairastua siihen kasvaa.

Sydän on suuri lihas. Se – kuten muutkin kehon lihakset – tarvitsee ravintoa. Sydämellä on omat verisuonensa (sepelvaltimot), jotka huolehtivat siitä, että sydän saa tarpeeksi ravintoa. Jos sydän ei saa riittävästi verta ja ravintoa, muodostuu rintakipua. Jos sepelvaltimot ovat kalkkeutuneita, sydämeen ei pääse tarpeeksi verta. Kun sydän työskentelee kovasti – esimerkiksi kovan rasituksen alaisuudessa tai ulkona kylmässä säässä – se tarvitsee lisäravintoa ja siis verta sepelvaltimoista. Sen vuoksi angina pectoris ilmenee tavallisesti fyysisessä rasituksessa tai kylmässä säässä.

Sepelvaltimoiden kalkkeutuminen on siis olennainen syy angina pectoriksen syntyyn. Meidän verisuonemme – tässä tapauksessa sepelvaltimot – alkavat kalkkeutua hyvin varhaisessa vaiheessa elämää. Lisäksi tupakointi, ylipaino, korkea verenpaine, korkea kolesterolipitoisuus veressä, puuttuva liikunta ja sokeritauti jouduttavat olennaisesti suonten kalkkeutumista. Muuttamalla nämä asiat – esimerkiksi lopettamalla tupakoinnin, laihduttamalla, urheilemalla ja syömällä vähärasvaista ruokaa – on siis mahdollista ehkäistä angina pectoriksen kehittymistä.

Angina pectoris ilmenee normaalisti kipuna rinnassa. Kipu tuntuu rintalastan takana keskellä rintaa. Kipu kuvataan puristavana ja painavana tuntemuksena, ja se voi säteillä vasempaan käsivarteen tai ylös leukaan. Useimmat ihmiset tuntevat hengenahdistusta, huimausta tai sydämentykytystä ja pelästyvät. Tavallinen rintakipukohtaus kestää minuutista enintään kymmeneen minuuttiin.

Tyypillisesti sairaus alkaa kipuna rinnassa kovan fyysisen rasituksen aiheuttamana – esimerkiksi juostessa tai tehdessä raskasta työtä. Mitä enemmän sepelvaltimot kalkkeutuvat, sitä pienempi rasitus voi laukaista rintakivun. Kun sepelvaltimot ovat lähes kotonaan kalkkeutuneita, saattaa ilmetä rintakipua, vaikka istuisi paikallaan tuolissa. Kun sepelvaltimot sulkeutuvat kokonaan, seuraa sydäninfarkti.(link "blodrop i hjertet")

Lääkitys

Angina pectorista hoidetaan lääkityksellä tai erilaisilla leikkauksilla. Monet käyttävät nitroglyseriiniä angina pectoriksen iskiessä. Nitroglyseriini on tehokasta ja vaikuttaa nopeasti.

Kotihoito

Tupakoinnin lopettaminen, laihduttaminen, liikunta ja terveellinen ruokavalio sekä ehkäisevät että parantavat jo olemassa olevaa angina pectorista. Jos angina pectoris aiheutuu fyysisestä rasituksesta, sinun tulee heti levätä. Sinulla tulee aina olla nitroglyseriiniä, ja sinun tulee käyttää sitä välittömästi saadessasi angina pectoriksen.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos saat rintakipua yhä pienemmistä rasituksista. Jos sinulle tulee yhä tavallisemmin rintakipua.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäilet angina pectorista eikä lääkärisi ole aikaisemmin tutkinut sinua rintakivustasi. Jos saat rintakipua levätessäsi. Jos rintakipu kestää pidempään kuin 10 minuuttia. Jos nitroglyseriini ei auta rintakipuun. Jos rintakipu on tavallista voimakkaampaa ja arvaamattomampaa.