Developed by

Haavat

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kaikki saavat joskus haavoja. Ne voivat olla joko pistohaavoja, viiltohaavoja tai ruhjeita. Suurin osa haavoista voidaan hoitaa kotona.

Kaikkien haavojen hoidossa on syytä käyttää seuraavia ohjeita:

  • Pysäytä verenvuoto.
  • Puhdista haava.
  • Arvioi, voitko hoitaa haavan kotona vai onko mentävä lääkäriin.
  • Sido haava.
  • Mieti, pitääkö sinun ottaa jäykkäkouristusrokotus.
  • Tarkkaile, alkaako haava tulehtua.

Haava paranee 8–12 päivässä. Ensimmäisen parin päivän aikana elimistö puhdistaa haavaa, jolloin se on visvainen. 3–5 päivän kuluttua haavaan muodostuu rupi, ja seuraavien päivien (6–8) päivän aikana ruven alle kasvaa uusi iho. 8–12 päivän kuluttua rupi lähtee irti ja jättää jälkeensä arven.

Tulehtunut haava turpoaa, punottaa, kuumottaa ja on arka. Mikäli kyseessä on tulehdus, kaikki neljä oiretta esiintyvät yhtäaikaa. Parin ensimmäisen päivän aikana esiintyvä visvaisuus ei ole merkki tulehduksesta, vaan on osa haavan normaalia paranemista. Tulehdusvaara on olemassa vasta kahden vuorokauden kuluttua.  

Kotihoito

Tyrehdytä ensimmäisenä verenvuoto painamalla haavaa lujasti harsositeellä, nenäliinalla, talouspaperilla tai muulla vastaavalla 5 minuuttia. Tämän jälkeen voit katsoa haavaa varovasti. Jos se on likainen, puhdista se runsaalla juoksevalla vedellä ja saippualla tai haavanpuhdistusaineella. Peitä haava laastarilla siten, että haavan reunat painuvat yhteen. Haava ei saa kastua 2 päivään.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos haava turpoaa, punottaa, kuumottaa ja on kipeä, sillä tällöin kyse on tulehtuneesta haavasta. Jos et ole varma, oletko saanut jäykkäkouristusrokotuksen. Jäykkäkouristusrokotus on annettava 24 tunnin kuluessa tapaturman sattumisesta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos verenvuoto ei tyrehdy painamisesta huolimatta 5–10 minuutissa. Jos haavaa ei onnistuta puhdistamaan kunnolla. Jos haava on niin syvä tai suuri, että se on ommeltava tai liimattava. Haavan ompeleminen tai liimaaminen riippuu siitä, missä haava on ja miten suuri se on. Jos haava on kasvoissa ja puolta senttiä leveämpi, se on syytä liimata tai ommella. Muualla vartalossa oleva haava tulee liimata tai ommella, jos se on senttiä leveämpi.