Developed by

Flunssa eli nuhakuume

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Flunssa johtuu virustartunnasta nenän limakalvoilla. Nenän tukkoisuus, vuotava nenä, aivastelu, yskä ja päänsärky ovat tyypillisiä flunssan oireita. Sairautta ei voida parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Yleensä sairaus menee ohi viikossa.

Flunssa on hyvin yleinen sairaus, ja sitä on liikkeellä etenkin talvella. Erityisesti nuoret sairastuvat helposti flunssaan.

Flunssa johtuu virustartunnasta nenän limakalvoilla. Flunssan voi aiheuttaa yli 100 erilaista virusta. Vähäisellä vaatetuksella ulkona ei ole oikeastaan mitään vaikutusta flunssaan sairastumiseen.

Flunssan oireet alkavat 1-3 päivää tartunnan jälkeen. Flunssan ensioireita ovat tukkoinen nenä, joka vuotaa kirkasta nestettä, hajuaistin menettäminen, mahdollinen aivastelu, lievä lämmönnousu ja kurkkukipu. Myöhemmin räkä muuttuu paksummaksi ja keltaisemmaksi. Yskää voi olla, ja sitä on erityisesti öisin. Flunssassa kuume ei yleensä ole kovin korkea.

Sairaus kestää noin viikon. Harvoissa tapauksissa sairaus voi levitä poskionteloihin tai kehittyä välikorvatulehdukseksi. Se johtaa painon tunteeseen leuassa ja silmien ympärillä tai korvakipuna. Joissakin tapauksissa flunssa voi johtua bakteerien aiheuttamasta tulehduksesta. Silloin sinulle nousee kuumetta.

Lokakuun ja marraskuun aikana monet ottavat influenssarokotuksen. Infulenssarokotus ei kuitenkaan suojaa flunssalta, eikä flunssaan ei ole rokotetta.

Tartunta

Flunssa on hyvin tarttuva tauti. Virus tarttuu aivastelun tai yskimisen välityksellä. Flunssa tarttuu vuorokautta ennen taudin alkamista. Sairastunutta ei siis ole syytä eristää.

Milloin voin palata töihin?
Useimmat menevät töihin, mutta tekevät töitä alemmalla työteholla sairastamisviikon ajan. Flunssan vuoksi ei tarvitse jäädä kotiin.

Lääkitys

Nenätipat tai nenäsumute, joita voi ostaa itsehoitolääkkeinä, voivat auttaa tukkoisesta nenästä kärsivää. Yleensä yskänlääkkettä ei tarvita. Myöskään penisilliini tai muut antibiootit eivät auta flunssaan. Päänsärkyä tai kurkkukipua voidaan lievittää kipulääkkeillä, joita saa itsehoitolääkkeinä (aspiriini tai parasetamoli).

Kotihoito

Vaikka flunssaa ei voi parantaa, oireita voi lievittää. Tukkoiseen nenään voi laittaa nenätippoja tai nenäsumuteta. Lämmin juoma helpottaa usein oloa. Kun menet nukkumaan, voi olla hyvä nostaa päänsijaa ylemmäksi. Tämä ehkäisee tukkoisuutta ja auttaa siihen, ettei nenän erite valu keuhkoihin ja aiheuta yskää.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulla on kuumetta yli 38,5 astetta yli 3–4 päivää.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole tarpeellista.