Developed by

RS-virus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

RS-virus on flunssavirus. Isommilla lapsilla ja aikuisilla RS-virus aiheuttaa tavallisen flunssan. Pienillä lapsilla ja vanhuksilla RSV voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen tai ilmatiehyiden tulehduksen. Hengitystievaikeuksissa on otettava heti yhteyttä lääkäriin.

Monet eri virukset voivat aiheuttaa flunssan. Noin 25 % lasten flunssista johtuu RS-viruksesta (RSV). Isommilla lapsilla ja aikuisilla RS-virus johtaa tavalliseen flunssaan, joka paranee itsestään parissa viikossa. Alle 3-vuotiailla lapsilla RS-virus voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia; noin puolelle alle 3-vuotiaista lapsista kehittyy keuhkoputkentulehduksen oireita ja hengitys alkaa vinkua.

Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RSV aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion, jossa on nuhaa, kurkkukipua ja mahdollisesti lämpöilyä. Pienillä lapsilla ja vanhuksilla RSV voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen tai ilmatiehyiden tulehduksen eli bronkioliitin.

Flunssan tyypillisiä oireita ovat kuume, yskä ja nenän vuotaminen. Flunssa alkaa huonovointisuudella, nuhalla ja nenän tukkoisuudella. Parin päivän sisällä nenä alkaa vuotaa, ja nuhaerite voi myöhemmin muuttua paksuksi ja keltaiseksi. Yskä, aivastelu, kurkkukipu ja kuume ovat tavallisia. Pikkulapsilla kuume voi nousta 40 asteeseen, kun taas isommilla lapsilla ja aikuisilla on vain lievää kuumetta tai ei lainkaan kuumetta.

RSV aiheuttaa Suomessa infektioita erityisesti marrashelmikuussa. Yksittäisiä tapauksia voi kuitenkin esiintyä ympäri vuoden. Suomessa RSV auheuttaa enemmän sairastumisia parittomina vuosina.

Tartunta

RS-virus on hyvin tarttuva. Se tarttuu esimerkiksi aivastusten kautta ja epäsuorasti käsien tai nenäliinojen välityksellä. Virusta erittyy sairaasta henkilöstä noin viikon ajan sairauden alusta lähtien. Taudin itämisaika on noin 45 päivää. Sairaiden henkilöiden vierailuja tulisi välttää perheissä, joissa on pieniä vauvoja.

Milloin voin palata töihin?
Kun sinulla ei ole kuumetta eikä hengitysvaikeuksia.

Lääkitys

Vaikka flunssaa ei voidakaan parantaa, oireita voidaan lievittää. Jos sinulla on kuumetta, voit ottaa illalla kuumetta alentavaa lääkettä (esim. parasetamoli), jolloin saat paremmat yöunet.

Kotihoito

Jos sinulla on lämpöä, pukeudu kevyesti ja pidä huoneen lämpötila viileänä, jotta lämpö laskee. Juo runsaasti, koska menetät nestettä. Sinun ei tarvitse maata sängyssä, jos olet mieluummin jalkeilla.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulla on kuumetta ja yskit yli 5 päivää.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on vaikeuksia hengittää.

Vauvoilla ja vanhuksilla hengitysvaikeudet voivat olla joskus vaikeita. Silloin tauti vaatii sairaalahoitoa.