Developed by

Pienet haavat

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Suurin osan pienistä haavoista saadaan hoidettua kotona saippuan, veden, sideharson ja laastarin avulla. Tärkeintä on, että verenvuoto saadaan tyrehdytettyä ja haava puhdistettua huolellisesti. Suuret avonaiset haavat on näytettävä lääkärille, ja ne mahdollisesti ommellaan tai liimataan kiinni.

Kotihoito

Puhdista haava ensin runsaalla vedellä ja saippualla, kunnes se on täysin puhdas. Tämän jälkeen tarkista varovasti, miltä haava näyttää. Haava verenvuoto saadaan tyrehtymään, kun haavaa painetaan lujasti sideharsolla 5 minuutin ajan (paperinenäliinaa tai talouspaperin palaa voidaan myös käyttää). Haava peitetään laastarilla siten, että haavanreunat puristuvat yhteen. Haava ei saa kastua kahteen päivään.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos haava punottaa ja turpoaa, se voi olla tulehtunut. Jos et ole saanut jäykkäkouristusrokotusta viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos verenvuoto ei tyrehdy lujasta painamisesta huolimatta 5 minuutissa. Jos haava on suuri ja avonainen, jolloin se on ommeltava tai liimattava. Jos haavaa ei onnistuta puhdistamaan hyvin. Jos huomaat muutaman päivän sisällä ihossa punaisen juovan, joka etenee haavasta sydäntä kohti. Tämä voi olla merkki alkavasta verenmyrkytyksestä, ja se täytyy hoitaa antibiooteilla.