Developed by

Näärännäppy ja luomirakkula

Hordeolum ja Chalazion (Latin)

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

On tavallista saada näärännäppy, ja niitä voi tulla sekä aikuisille että lapsille. Luomirakkula on harvinaisempi. Näärännäppy on silmäluomen rauhasen tulehdus. Tulehdus saattaa olla rauhasessa silmäluomen reunalla tai talirauhasessa ripsien karvatupessa. Näärännäppy on siis pieni paise silmäluomen reunalla. Luomirakkula puolestaan on krooninen näärännäppy.

Näärännäppy on punainen, arka, lämmin näppylä silmäluomessa. Alussa kohta voi olla haalea ja arka, myöhemmin punainen ja lämmin. Tulehdus on näppylän keskellä. Punoitus ja turvotus leviävät usein koko luomeen. Muutaman päivän sisällä näärännäppy voi puhjeta, ja tulehdus valuu ulos. Usein hoito on kuitenkin tarpeellista. Näärännäppy hoidetaan yleensä antibioottipalalla.

Näärännäppy on helppo hoitaa. Se tosin saattaa uusiutua, kun sen on kerran saanut. Näärännäppyä voi seurata luomirakkula, joka on hieman isompi kova patti silmäluomen sisäpuolella tai sen reunalla.

Luomirakkula ei satu, mutta voi ärsyttää silmää. Luomirakkula voidaan poistaa pienehköllä toimenpiteellä paikallispuudutuksessa.

Tartunta

Näärännäppy sisältää bakteereja ja voi siirtyä sormien välityksellä silmästä tai henkilöstä toiseen. Muista pestä käsiä usein, jos sinulla on näärännäppy.

Kotihoito

Jos huomaat näärännäpyn olevan tuloillaan, voit pyyhkiä sitä lämpimällä pyyhkeellä 3 kertaa päivässä. Voit myös yrittää ottaa ripsiä pois tulehtuneesta kohdasta, jolloin näppylän on helpompi tyhjentyä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos näppylä ei lähde muutamassa päivässä lämpimällä pyyheliinahoidolla, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi kirjoittaa reseptin antibioottivoiteeseen. Jos sinulle tulee luomirauhasen tulehdus, sinut ohjataan silmälääkärille.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos luomirakkula on poistatettava pienellä toimenpiteellä.