Developed by

Jännityspäänsärky

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Jännityspäänsärky eroaa monin tavoin migreenistä. Jännityspäänsärkyä voi ennaltaehkäistä. Pitkäaikainen päivittäinen kipulääkkeiden käyttö aiheuttaa itsessään päänsärkyä.

Jännityspäänsärky on hyvin yleistä. Yli puolet ihmisistä kokee elämänsä aikana jännityspäänsärkyä.

Jännityspäänsärystä kärsivät kertovat, että päänsärky iskee nimenomaan tietyissä tilanteissa. Tälläisia tilanteita voivat olla stressi tai esimerkiksi yksipuolisesta työasennosta aiheutuva niska-hartiaseudun rasitus. Muita selityksiä jännityspäänsärylle voivat olla huono näkö, vino purenta tai selkärangan nivelrikko.

Mainituissa tilanteissa niskan, hartioiden ja kasvojen lihakset jännittyvät. Lihakset kuormittuvat, mikä saa aikaan päänsäryn tunteen. Siitä siis johtuu nimi jännityspäänsärky. Sama tapahtuu, kun aloittaa kovan fyysisen työn tai urheilun pidemmän tauon jälkeen. Tämä aiheuttaa myös särkyjä lihaksiin, joita on käyttänyt.

Voit koittaa itse ottaa selvää, mikä laukaisee jännityspäänsäryn. Jos päänsärky iskee aina työpaikalla eikä koskaan lomalla, työasento voi olla syypää särkyyn. Jos sinulle tulee päänsärkyä lukiessasi, kannattaa tutkituttaa näkö.

Jännityspäänsärky on tavallisesti lievää tai keskikovaa särkyä. Päänsärky kestää muutamasta tunnista jopa seitsemään päivään. Se koetaan puristavana tai kiristävänä tunteena koko päässä. Usein niskassa tai ohimoilla voi myös olla kipupisteitä. Fyysiset aktiviteetit, kuten portaiden nousu, eivät pahenna jännityspäänsärkyä. Siihen ei myöskään liity pahoinvointia tai oksentamista. Tämä erottaa jännityspäänsäryn migreenistä.

Lääkitys

Suurintä osaa auttavat tavalliset, reseptivapaat särkylääkkeet, kuten parasetamoli, aspiriini tai ibuprofeeni. Jotkut käyttävät särkylääkkeitä päivittäin, mikä ei kuitenkaan ole järkevää. Tiedetään, että päivittäinen särkylääkkeiden käyttö voi itsessään aiheuttaa päänsärkyä. Kun lopettaa särkylääkkeiden ottamisen pidempiaikaisen käytön jälkeen, ilmenee voimakasta päänsärkyä, ja ainoa, mikä tällöin auttaa, on uusi annos särkylääkettä. Tällä tavoin tulee riippuvaiseksi särkylääkkeistä, vaikka kyse onkin ihan tavallisista reseptivapaista särkylääkkeistä.

Kotihoito

Akupunktio ja hieronta voivat lievittää kipuja. Suositeltavaa on, että urheilet säännöllisesti, sillä silloin lihaksesi eivät ylikuormitu niin helposti. Oikea työasento, nostotekniikka ja taukojen pitäminen yksipuolisessa työssä voivat auttaa jännityspäänsäryn ennaltaehkäisyyn.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos olet joutunut ottamaan särkylääkkeitä päivittäin yli viikon ajan, vaikka kyse onkin ihan tavallisista reseptivapaista särkylääkkeistä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos päänsärky ei lopu hoidosta huolimatta.