Developed by

Ripuli ja oksentelu

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Suolistotulehdus on yleisin syy ripuliin ja oksenteluun. Salmonella- ja kampylobakteeritulehduksetkin yleistyvät. On tärkeää, että ruoka kypsennetään hyvin. Sinun tulee juoda runsaasti suola-sokeriliuosta.

Ripulilla tarkoitetaan, että löysiä ulostuksia tulee päivässä yli 10. Oksentelu ja ripuli johtuvat useimmiten viruksen tai harvinaisempien bakteerien aiheuttamasta suolistotulehduksesta.

Oksentamisen yhteydessä voi esiintyä myös vatsakipua ja ja nousta lämpöä. Usein perheessä tai tuttavapiirissä sairastuu useampi. Suurin osa taudeista menee ohi itsestään 36 tunnin sisällä.

Useat eri bakteerit voivat auheuttaa suolistotulehduksen. Kaksi yleistä bakteeria ovat salmonella ja kampylobakteeri. Muut harvinaisemmat bakteerit tarttuvat yleensä ulkomaanmatkoilla.

Salmonellan aiheuttama suolistotulehdus alkaa äkillisesti pahoinvoinnilla, vetisellä ja limaisella ulostuksella, oksentelulla ja vatsakivuilla. Kuume voi nousta 39–40 asteeseen ja häviää muutamassa päivässä.

Kampylobakteerin aiheuttama tulehdus alkaa pari päivää kestävällä huonovointisuudella. Sen jälkeen tulee veristä ripulia, lämpö nousee ja vatsakivut ovat voimakkaita. Kampylobakteeri on yleisimpiä syitä kuumeeseen ja veriseen ripuliin.

Salmonellaa ja kampylobakteeria löytyy kotieläimistä (esim. siipikarjasta, sioista ja vasikoista). Huonosti kypsennetty liha voi siirtää salmonellan ja kampylobakteerin ihmiseen. Kananmunissa voi piillä riski, ja munat kuuluvat usein lämpökäsittelemättömiin ruokiin kuten majoneesiin. Salmonellaa ja kampylobakteeria ei voi nähdä, haistaa eikä maistaa ruoassa. Molempia bakteereita voi välttää, jos huolehtii ruoan oikeasta kypsentämisestä.

Tutkimalla ulosteen lääkäri voi selvittää, onko ripulin aiheuttaja virus, salmonella tai kampylobakteeri. Suurin osa salmonella- ja kampylobakteereista ulosteessa häviää itsestään muutamassa päivässä.

Tartunta

Viruksen aiheuttama suolistotulehdus on hyvin tarttuva. Sairaus tarttuu ihmisestä ihmiseen kosketuksen välityksellä. Salmonellan tai kampylobakteerin aiheuttama tulehdus ei käytännöllisesti katsoen tartu ihmisestä ihmiseen. Tauti tarttuu ruoasta, jota ei ole kypsennetty hyvin.

Milloin voin palata töihin?
Kun olet kuumeeton ja ulostus on normaalia.

Lääkitys

Suurinta osaa salmonella- ja kampylobakteeritartunnoista ei hoideta antibiooteilla, vaan tartunnat häviävät itsestään muutamassa päivässä. Pidempiaikaisessa ripulissa antibiootit voivat tulla kyseeseen. Lääkäri ottaa mahdollisesti ulostetestejä, jotka lähetetään tarkempiin tutkimuksiin.

Kotihoito

Jos sinulla on ripuli, oksentelet ja sinulla on kuumetta samaan aikaan, menetät paljon nestettä. Se voi tehdä sinusta velton, ja haluat vain nukkua koko ajan. Tämän vuoksi onkin olennaista, että juot runsaasti. Juo mieluiten nestettä, joka sisältää suolaa ja kaloreita (esim. teetä sokerilla, virvoitusjuomia tai makeaa mehua). Vältä karkeaa ja kuitupitoista ruokaa niin kauan kuin uloste on löysää. Tällainen ruoka vain ärsyttää suolta, ja ripuli jatkuu.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos oksentelet, sinulla on ripulia ja kuumetta yli kaksi vuorokautta. Jos ulosteessasi on verta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on jatkuvia vatsakipuja. Jos olet veltto, et voi juoda ja haluat mieluiten vain nukkua.