Developed by

Rintakipu

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Rintakipu voi johtua vakavista, hengenvaarallisista sairauksista sydämessä tai keuhkoissa. Mutta myös lievemmät sairaudet vatsassa ja selässä voivat aiheuttaa rintakipuja. Sinun tulee soittaa heti lääkärille, jos rintakipua tulee fyysisessä toiminnassa, jos kipu säteilee vasempaan käsivarteesi tai jos kivut ovat niin voimakkaita, että hikoilet ja olosi on huonovointinen.

Kipu rinnassa saa usein ottamaan yhteyttä lääkäriin, ja moni pelkää, että sydämessä on jotain vialla. Asioiden ei kuitenkaan tarvitse olla niin huonosti; rintakivut voivat johtua vakavista, hengenvaarallisista sairauksista, mutta myös hyvänlaatuisemmat sairaudet voivat aiheuttaa rintakipua.

Vakavammista, hengenvaarallisista sairauksista voidaan mainita:

  • sydänsairaus
  • keuhkosairaus

Tavallinen vakava syy rintakipuun on sydänsairaus, joka voi olla sydäninfarkti tai angina pectoris. Molemmissa tapauksissa veren virtaaminen sydämeen on heikentynyt, mikä aiheuttaa rintakipua.

Jos saa sydäninfarktin, kipu tulee äkillisesti ja kipua on laajalla alueella rintalastan takana. Kipu on painavaa, puristavaa ja hyvin voimakasta ja voi säteillä vasempaan käsivarteen tai leukaperiin. Pahoinvointia ja oksentamista voi esiintyä. Useimmat tulevat huonovointisiksi ja hiki nousee pintaan.

Angina pectoriksessa kivut tuskin ovat yhtä kovat kuin sydäninfarktissa, mutta niitä kuvaillaan samalla tavoin. Tyypillistä angina pectorikselle on se, että kipuja tulee rasituksessa, kuten juostessa, töissä tai vastaavissa tilanteissa. Kivut katoavat, kun lopettaa rasituksen.

Angina pectoriksen kivut siis eroavat sydäninfarktin oireista siten, että ne eivät ole yhtä voimakkaitan ja katoavat, kun lopettaa rasittamasta itseään.

Yleisin keuhkosairaus, joka aiheuttaa rintakipua, on keuhkokuume. Keuhkokuumeeseen kuuluu kuumetta, yskää ja hengitysvaikeuksia.

Hyvänlaatuisista sairauksista voidaan mainita:

  • selkäsairaus
  • vatsasairaus

Vatsasairaus voi saada aikaan rintakipua, jolloin kyse on sappikivistä ja happamasta vatsasta.

Sappikivien aiheuttama kipu tuntuu pian syömisen jälkeen. Kipua tulee varsinkin, jos on syönyt rasvaista tai savustettua ruokaa. Kipu sijaitsee ylävatsassa, joka tuntuu oikean kylkikaaren seudulla tai keskellä ylävatsaa. Tyypillisesti kipu säteilee oikeaan olkapäähän. Kivut tulevat kohtauksina ja häviävät itsestään muutamassa tunnissa. Kipujen lisäksi on usein pahoinvointia ja oksentelua.

Hapan vatsa ilmenee epämukavuutena tai kipuna ylävatsassa. Kipu tulee noin muutaman tunnin kuluttua siitä, kun on syönyt, ja jotkut kuvaavat sitä nälän tunteena. Kipu lieventyy, kun syö vähän tai juo lasin maitoa, mutta kivut tulevat kuitenkin takaisin uudestaan ja uudestaan. Monet valittavat myös närästystä.

Sairaudet selässä voivat säteillä rintaan. Ei ole harvinaista, että kivut ovat rinnassa, vaikka selkä oireilee. Kipu kuvataan puukon iskuna rintaan. Se pahenee, kun vetää syvään henkeä, ja tuntuu siis samalta kuin kylkipisto.

Lääkitys

Jos arvelet, että kyseessä on vatsan happamuus, voit ostaa itsehoitolääkettä apteekista vatsan happamuuteen. Jos kyseessä ovat selän kivut, voit ottaa yhden gramman parasetamolia, jota voit ostaa itsehoitolääkkeenä.

Kotihoito

On tärkeää erottaa vakavat, hengenvaaralliset sairaudet lievemmistä sairauksista, mikä voi kuitenkin olla vaikeaa. Jos on epäileväinen, on heti mentävä lääkäriin. Kolme sääntöä voivat auttaa erottamaan sairaudet:

  1. Nuorilla ihmisillä on harvoin sydänsairauksia.
  2. Vakavissa, hengenvaarallisissa sairauksissa on todella sairas ja kivut ovat todella voimakkaita.
  3. Keuhkokuumeessa on kuumetta.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos kivut eivät häviä, vaikka olet ottanut lääkettä happaman vatsan oireisiin tai yhden gramman parasetamolia.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos rintakivut tulevat fyysisessä toiminnassa. Jos kivut säteilevät vasempaan käsivarteen tai leukaperiin. Jos rintakivut ovat niin voimakkaita, että hikoilet ja olet huonovointinen. Jos sinulla on kuumetta, yskää ja hengitysvaikeuksia.