Developed by

Aivokalvontulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Aivokalvontulehdus (meningiitti) on vakava, joskin harvinainen sairaus. Se on joko viruksen tai bakteerin aiheuttama. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset aiheuttavat kuolemia. Aivokalvontulehduksen oireita ovat kuume, päänsärky, pahoinvointi, oksentaminen sekä niskan ja selän kankeus. Jos epäilet aivokalvontulehdusta, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Aivokalvontulehdus on aina ollut yksi pelätyimmistä ja vakavimmiksi luokitelluista sairauksista kaikissa ikäluokissa. Sitä kuitenkin esiintyy onneksi harvoin. Vielä 1980-luvulla aivokalvontulehduksia oli Suomessa jopa 1200 tapausta vuodessa, mutta nyt tapauksia on vuosittain enää 300400.

Aivokalvontulehdus on tulehdus aivoja ympäröivissä kalvoissa. Aivokalvontulehdus voi olla joko viruksen tai bakteerin aiheuttama. Virusperäinen aivokalvontulehdus on yleisempi kuin bakteeriperäinen aivokalvontulehdus.

Aivokalvontulehduksen tyypillisiä oireita ovat kuume, päänsärky, pahoinvointi, oksentaminen sekä niskan ja selän jäykkyys. Niskan jäykkyys ilmenee esimerkiksi siten, ettei pysty katsomaan alas napaansa. Selän jäykkyyden huomaa siitä, että ylävartalo ei taivu kohtisuoraksi suhteessa ojennettuihin jalkoihin.

Jos bakteerit aiheuttavat aivokalvontulehduksen, tulee todella sairaaksi. Kuume on usein hyvin korkea, ja tyypilliset aivokalvontulehduksen oireet ovat havaittavissa. Sairastunut on harmaankalpea ja sekava eikä vastaa järkevästi yleisiin kysymyksiin. Usein esiintyy myös yliherkkyyttä valolle ja äänille. Sairastunut kääntää päänsä pois valosta tai ei siedä yleistä meteliä. Ihoon tulee punapilkullista ihottumaaa, joka ei häviä, kun sitä painetaan juomalasin pohjalla. Ihottumaa tutkitaan siis lasin läpi, kun lasin pohja on painettu ihottumaista ihoa vasten. Yksittäisissä tapauksissa sairastunut menettää nopeasti tajuntansa.

Harvoissa tapauksissa sivuontelotulehdus tai välikorvatulehdus leviävät aivoja ympäröiviin kalvoihin ja voivat aiheuttaa aivokalvontulehduksen.

Viruksen aiheuttamassa aivokalvontulehduksessa tuskin tulee yhtä sairaaksi, mutta aivokalvontulehduksen klassisia merkkejä eli kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia, oksentamista sekä niska- ja selkäkipuja kuitenkin esiintyy aina. Lämpöä on 3839 astetta.

Kuolemantapauksia viruksen aiheuttamassa aivokalvontulehduksessa ei esiinny lähes koskaan, mutta bakteerien aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen kuolee 515%. Kaikkein tärkeintä on ottaa nopeasti kontakti lääkäriin, jotta hoito saadaan aloitettua. Mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä pienempi riski sairauteen on kuolla.

Tartunta

Aivokalvontulehdus leviää syljen, aivastuksen ja yskän välityksellä. Tartunnan aiheuttaa meningokokkibakteeri, joka voi tartuttaa samassa asunnossa olevat. Jos kyseessä on siis meningokokkibakteerin aiheuttama sairaus, on samassa asunnossa olevat henkilöt hoidettava ennalta ehkäisevillä antibiooteilla, vaikka he olisivatkin terveitä. Jos aivokalvontulehdus on aiheutunut jälkitautina sivuontelotulehduksesta tai välikorvatulehduksesta, se ei tartu. Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus ei edellytä erityisiä olosuhteita, eli tällöin samassa asunnossa asuvia ei hoideta ennalta ehkäisevillä antibiooteilla.

Lääkitys

Bakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta hoidetaan antibiooteilla.

Kotihoito

Ota heti yhteyttä lääkäriin.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos epäilet aivokalvontulehdusta, älä koskaan pitkitä yhteydenottoa seuraavaan päivään.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäilet sairastavasi aivokalvontulehdusta.