Developed by

Nenäverenvuoto

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Nenäverenvuoto on hyvin yleistä. Lähes kaikilla esiintyy nenäverenvuotoa kerran tai useammin. Suurin osa nenäverenvuodoista johtuu siitä, että on kaivanut nenää tai saanut iskun nenäänsä. Jos isku on ollut hyvin voimakas ja nenä näyttää vinolta, se on saattanut murtua.

Kun nuorilla on nenäverenvuotoa, veri on tavallisesti peräisin sierainten väliseinän suonista, jotka ovat aivan limakalvon alla. Vähäinenkin nenän kaivelu voi aiheuttaa haavan ja saada nämä suonet vuotamaan. Nenäverenvuoto näyttää helposti pelottavalta, varsinkin jos herää keskellä yötä naama yltäpäältä veressä. Verihukka on kuitenkin yleensä varsin vähäinen.

Nenäverenvuoto on helppo tyrehdyttää, mutta se uusiutuu helposti. Tämä johtuu siitä, että ensimmäisen vuodon aikana haavaan muodostunut verihyytymä irtoaa pienimmästäkin kaivelusta tai niistämisestä. Jos nenäverenvuoto vaivaa usein, nenän verisuonten polttaminen voi olla tarpeellista. Vuotokohta hyydytetään silloin laapiksella eli hopeanitraatilla. Tätä toimenpidettä ei kuitenkaan voida suorittaa niin kauan kuin nenästä vuotaa verta.

Kotihoito

Pane vuotavaan sieraimeen vanutuppo ja purista nenää kahdella sormella voimakkaasti 5–10 minuuttia. Ota aikaa kellosta. Jos tämä ei auta, aseta sieraimeen 1 senttimetrin levyinen, tiukaksi puristettu sideharsorulla. Tarkista, että se on tiukasti sieraimen sisässä. Mene pikäksesi ja pidä päätä korkealla. Vältä kuumaa juomaa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos nenäverenvuoto on alkanut nenään kohdistuneen iskun seurauksena ja jos nenä näyttää seuraavana päivänä vinolta. Yleensä kannattaa odottaa 1–2 päivää, sillä nenä on todennäköisesti turvoksissa iskun jäljiltä. Siitä ei voi heti nähdä, onko se vino. Lääkäri ei voi kuitenkaan tehdä mitään murtuneelle nenälle ennen kuin turvotus on laskenut.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos verenvuoto ei tyrehdy.