Developed by

Silmävammat

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Vaikka silmä sijaitseekin varsin suojaisessa paikassa omassa kuopassaan, silmävammoja saa helposti. Kaikkiin silmävammoihin on suhtauduttava vakavasti, ja useimmat niistä on syytä tutkituttaa lääkärillä.

Tyypillisin silmävaiva on vieraan objektin joutuminen silmään. Silmään voi mennä esimerkiksi soraa, hiekkaa tai multaa. Silmä alkaa vuotaa, ja sitä tekee mieli hieroa koko ajan. Silmän valkuainen alkaa myöhemmin punoittaa. Voi olla hyvin vaikeaa nähdä silmässä olevaa roskaa, sillä se on usein yläluomen alla piilossa.

Toinen tyypillinen silmävamma on haava sarveiskalvossa. Sarveiskalvo on näkymätön kalvo, joka peittää ja suojaa mustuaista ja värikalvoa (silmän värillinen osa). Sarveiskalvoon voi tulla haava, jos jokin terävä esine hipaisee sitä, esimerkiksi kynsi tai puunoksa. Silmä alkaa vuotaa ja mustuainen pienenee. Mustuaisen pienenemisen huomaa selvästi, jos sairasta silmää vertaa terveeseen silmään. Yleensä silmäsärky on voimakasta.

Musta silmä ei ole myöskään harvinainen. Musta silmä on seurausta esimerkiksi nyrkiniskusta tai kyynärpään osumisesta silmään. Musta silmä johtuu siitä, että lyönti on aiheuttanut sisäistä verenvuotoa. Sisäinen verenvuoto näkyy iholla ensin sinisenä ja muuttuu sitten mustaksi.

Kotihoito

Jos arvelet, että silmään on mennyt roska, yritä löytää ja poistaa se esimerkiksi vanupuikolla.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos tunnet edelleenkin silmänärsytystä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos silmästä vuotaa verta. Jos et näe selvästi. Jos silmässä on jatkuvaa särkyä. Jos mustuainen on pienempi sairaassa silmässä kuin terveessä silmässä.