Developed by

Hammasvauriot

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Hampaat vaurioituvat tyypillisimmin kaatumisen tai kasvoihin kohdistuvan iskun seurauksena. Vammat vaihtelevat ikenien verenvuodosta yhden hampaan heilumiseen tai useiden hampaiden katkeamiseen.

 

 

 

 

Kotihoito

Pienestä vauriosta aiheutuu kevyttä verenvuotoa ikenistä. Siinä tapauksessa ei ole syytä huoleen tai erityisiin toimenpiteisiin. Mahdollinen verenvuoto voidaan tyrehdyttää jääpaloilla. Jos hammas heiluu, suositellaan, että soitat hammaslääkärille ja kysyt mahdollisesta röntgenkuvan ottamisesta. Röntgenkuva otetaan vakuutusta ajatellen. Tapaturmailmoitus on hyvä tehdä, jotta vakuutus korvaa, jos joudutaan tekemään isompia hoitoja.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos hampaan väri muuttuu.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulta on irronnut pysyvä hammas. Irronnut hammas voidaan asettaa takaisin paikoilleen, mutta kaksi asiaa ovat ratkaisevia hyvän tuloksen saavuttamiseksi: 1) Hammas on laitettava takaisin paikoilleen 11,5 tunnin sisällä irtoamisesta. 2) Hammas ei saa kuivua. Kuivuminen estetään säilyttämällä hammasta vanutupossa, joka on kastettu fysiologiseen kevyesti suolattuun veteen. Jos sinulla ei ole käsillä suolavettä, voit säilyttää hammasta suussa alahuulen alla. Jos säilytät katkennutta hammasta suussasi, varo ettet nielaise sitä!