Developed by

Auringonpolttama

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Liika aurinko johtaa auringonpolttamiin, ryppyiseen ja karheaan ihoon tai ihosyöpään. Jos olet punahiuksinen, ihosi ei ole tottunut aurinkoon tai nautit auringosta rannalla tai merellä, ole erityisen varovainen. Aurinkovoiteen käyttöä suositellaan.

Kun aurinko hellii keväällä pitkän talven jälkeen, ihmiset tulevat hyvälle tuulelle ja lähtevät ottamaan aurinkoa. Järkevä auringonotto on terveellistä ja ihanaa. Liika aurinko voi kuitenkin tunnetusti polttaa ihon. Se myös tekee ihosta ryppyisen ja karheuttaa ihon rakennetta.

Auringon ultraviolettisäteet aiheuttavat vaurioita ihosoluissa. Normaalisti iho on tottunut torjumaan näitä vaurioita, mutta tämä ei tapahdu silloin, kun iho altistetaan auringolle pidemmäksi aikaa. Säteet ovat lyhytaaltoisia UVB-säteitä ja pitkäaaltoisia UVA-säteitä. Vain UVB-säteet polttavat, kun taas UVA-säteet ruskettavat ihoa.

Auringon yliannostus ärsyttää ihoa. Iho ei reagoi heti, mutta muutaman tunnin kuluttua siitä tulee punainen, turvonnut ja arka. Runsaan 8 tunnin kuluttua voi tulla kipuja ja punoitus lisääntyy. Jos auringonvalolle on altistuttu rankasti, kehittyy rakkuloita ja kivut lisääntyvät. Vaikeimmissa tapauksissa nousee kuume ja olo on sairas. Lievä auringonpolttama häviää muutamassa päivässä, ja vaurioitunut iho kuoriutuu pois. Vakavammissa tapauksissa rakkuloita voi olla viikkoja.

Missä ajassa iho sitten palaa? Kysymykseen on vaikea vastata. Auringonpolttama tulee usein keväällä tai alkukesästä, kun auringonvalo osuu kehoon, joka ei ole tottunut aurinkoon. Erityisesti vaalea ja kalpea iho palaa helposti. Välimeren alueella iho palaa 30 minuutissa, kun taas Suomen auringossa iho kestää aurinkoa pidempään. Auringonvalon vaikutus voimistuu heijastuksesta hiekkarannalla tai merellä. Iho siis sietää vähemmän aikaa auringonsäteitä valkoisella hiekkarannalla tai veneretkellä. Punahiuksisilla on suurempi yliherkkyys auringonvalolle, ja heidän ihonsa kestää säteitä vähemmän aikaa.

Joissakin tilanteissa iho reagoi erityisen voimakkaasti, vaikka ei olisi ollut erityisen pitkään auringossa. Kyseessä voi tällöin olla aurinkoihottuma tai joidenkin lääkeaineiden vaikutus ihon aurinkoherkkyyteen.

Aurinkoihottumaa esiintyy erityisesti nuorilla ja eniten keväällä, kun iho ei vielä ole tottunut aurinkoon. Ihottuma on kutisevaa ja ilmenee pieninä näppyinä ja punoittavina läiskinä. Punaisia läiskiä on erityisesti kasvoissa, kun taas näppyjä on käsissä ja käsivarsissa.

Monet eri lääkkeet tekevät ihosta herkemmän auringonsäteille. Näistä lääkkeistä voi kysyä lääkäriltä.

Lääkitys

Voit ostaa apteekista mietoja kortisonivoiteita. Kipulääkkeet (esim. parasetamoli) auttavat kipuihin.

Kotihoito

Auringonpolttamia voi ennaltaehkäistä järkevällä auringolle altistumisella. Ole erityisen varovainen keväällä ja alkukesästä, kun iho on herkimmillään. Käytä aina aurinkovoidetta. Vältä aurinkoa, kun se on voimakkaimmillaan (esim. keskipäivällä). Jos olet palanut auringossa, kipuja voi lievittää laittamalla märän pyyhkeen palaneelle alueelle.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos iho on kipeä, vaikka olet hoitanut sitä. Jos ihosi reagoi punaisuudella ta kutinalla ilman liioiteltua auringonottoa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos saat kuumetta ja vilunväristyksiä.