Developed by

Kuume

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Yleinen kuntosi kun tärkeämpi kuin kuumeen korkeus. Kuumeessa tulee pukeutua kevyesti ja juoda runsaasti nestettä. Vaihteleva lämpö voi olla merkki vakavasta sairaudesta. Lääkäriin on otettava heti yhteyttä, jos olosi on veltto tai hengittäminen on vaivalloista.

Kuume on jonkin sairauden oire, mutta siitä ei kuitenkaan voi päätellä, miten vakavasta sairaudesta on kyse. Jos sinulla on korkea kuume, mutta haluat lukea, kuunnella radiota tai katsoa televisiota, voit vain harvoin olla vakavasti sairas. Vastaavasti kyse saattaa olla vakavammastakin sairaudesta, jos haluat mieluiten vain maata sängyssä koko päivän tekemättä mitään, vaikka kuume ei olisikaan kovin korkea. Sanotaan, että yleinen terveydentila on hyvä, jos tuntee olonsa kohtuulliseksi ja jaksaa olla kiinnostunut viihdykkeistä. Yleinen kunto on olennainen tekijä, kun tehdään päätöksiä sairauden vakavuudesta.

Jos halutaan tarkka kehon lämpötila, lämpö on mitattava peräaukosta. Normaali aamulämpö on alle 37 astetta, ja iltaämpö vastaavasti alle 37,5 astetta. Jos lämpö on korkeampi, sinulla on kuumetta. Kuumeessa aineenvaihdunta kiihtyy, sairastunut menettää nestettä ja hänen pulssinsa kiihtyy.

Nyrkkisääntö on, että keho menettää puoli litraa vettä jokaista yli 37 asteen ylittävää astetta kohden. Jos sinulla on esimerkiksi 39 astetta kuumetta kokonaisen vuorokauden, menetät litran ylimääräistä nestettä. Liika nesteen menettäminen voi olla vaarallista. Siksi on tärkeää juoda runsaasti, kun sinulla on kuumetta.

Kuume on merkki infektiosta kehossa. Useimmiten kuume kestää muutaman päivän, ja yleisin syy on virusten tai joskus harvemmin bakteerien tunkeutuminen elimistöön. 

On olemassa  kuumeen muotoja, jolloin sinun tulisi olla tarkkaavainen:

1. Jos lämpötilassasi on suuria vaihteluja vuorokauden sisällä, eli jos sinulla on kuumetta esimerkiksi 40 astetta aamulla, 37 astetta keskipäivällä ja 40 astetta iltapäivällä.

2. Jos kuume kestää yli viisi päivää

3. Jos olet ollut kuumeessa joitakin päiviä, olet ollut tervehtynyt ja kuumeeton, ja sinulle nousee taas kuume muutaman päivän sisällä.

Tartunta

Riippuu siitä, mikä on aiheuttanut kuumeen.

Milloin voin palata töihin?
Kun lämpö on taas normaali.

Lääkitys

Voit ottaa kuumetta laskevaa lääkettä (parasetamolia tai aspiriinia) esimerkiksi ennen nukkumaan menoa, jolloin saat rauhallisemmat yöunet.

Kotihoito

Pukeudu kevyesti ja pidä huoneen lämpötila viileänä, jotta kuume saadaan laskemaan. Juo runsaasti, koska kuumeisena haihtuu paljon nestettä. Vuoteessa ei tarvitse maata, jos on mieluummin jalkeilla.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Kun sinulla on kuumetta mutta et pysty juomaan riittävästi. Jos kuume kestää pidempään kuin 5 päivää. Jos sinulla on ollut kuumetta joitakin päiviä ja olet ollut jo terve ja kuumeeton, mutta sinulle nousee uudelleen kuume muutaman päivän sisällä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos olosi on veltto ja haluat nukkua koko ajan. Jos sinulla on kuumetta ja hengitysvaikeuksia. Jos sinulla on yli 40 astetta kuumetta. Jos lämpötilassasi tapahtuu merkittävää vaihtelua.