Developed by

Nielutulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Nielutulehdus on useimmiten viruksen aiheuttama, jolloin sitä ei voida hoitaa penisilliinillä. Lääkäri ottaa nielutulehduksen aiheuttajan selville saamiseksi nieluviljelyn. Jos nielutulehdus on bakteerin aiheuttama, sitä on hoidettava penisiliinillä. Rauhaskuumeen mahdollisuus tulee ottaa huomioon, jos nielutulehdus jatkuu yli viikon.

Nielutulehdusta esiintyy tavallisesti nuorilla aikuisilla, ja sen aiheuttaa virus tai bakteeri. Useimmiten se on viruksen aiheuttama. Vain joka viides nielutulehdus aikuisilla on bakteerin aiheuttama, ja silloin se hoidetaan penisilliinillä.

Viruksen aiheuttama rauhaskuume (mononukleoosi) on harvinaisempi nielutulehduksen muoto. Rauhaskuumeen voi sairastaa vain kerran elämässään, eikä sitä voida hoitaa antibiooteilla.

Nielutulehdusta aiheuttavaa virusta esiintyy erityisesti talvella. Ensin tulee nielunärsytystä, minkä jälkeen kurkkuun alkaa sattua lievästi nieltäessä, lämpö nousee noin 38 asteeseen, nenä on tukossa ja vuotaa mahdollisesti ohutta eritettä ja sairastunutta yskittää. Oireet muistuttavat eniten tavallista flunssaa ja kurkkukipua. Kurkku punoittaa, ja siellä saattaa myös näkyä valkoisia täpliä. Kaulassa tuntuu turvonneita ja kipeitä rauhasia. Viruksen aiheuttamaan sairauteen ei ole hoitokeinoa, eivätkä antibiootit auta. Sairaus menee itsestään ohi muutamassa päivässä, ja kurkkukipua voidaan lievittää kipulääkkeillä.

Jos nielutulehdus on bakteerin aiheuttama, oireet ovat pahempia. Lämpö on usein korkea, eli noin 39-40 astetta (katso Kuume). Olo on todella sairas ja sairastunut haluaa mieluiten vain maata sängyssä. Viiltävät kurkkukivut pahenevat niellessä. Yleensä nenä ei vuoda eikä ole yskää. Kurkku on kirkkaanpunainen ja nielurisat ovat suuret, ja niissä näkyy harmaanvalkoisia täpliä. Ei välttämättä ole helppoa tietää, sairastaako viruksen vai bakteerin aiheuttamaa tautia. Siksi oikean diagnoosin varmistamiseksi on otettava nieluviljely. Jos sairaus on bakteerin aiheuttama, hoitona käytetään antibiootteja.

Tulirokko on tietyn bakteerin aiheuttama nielutulehdus, josta aiheutuu myös ihottumaa. Ihottumaa on ensin kasvoissa, minkä jälkeen se leviää kaulaan, rintakehään ja käsivarsiin. Ihottuma näyttää siltä, että iho olisi "kananlihalla", mutta iho on punainen. Tämän huomaa selkeästi. Tulirokko hoidetaan antibiooteilla, ja kaksi vuorokautta antibioottien aloittamisen jälkeen kuume on poissa sekä olo paljon parempi.

Rauhaskuume (mononukleoosi) on nielutulehdus, jota esiintyy erityisesti isommilla lapsilla ja teini-ikäisillä. Rauhaskuume ilmenee ensin väsymyksenä, lihaskipuina ja päänsärkynä muutaman viikon ajan. Tämän jälkeen tulee kuumetta, nielemiskipuja ja turvotusta kaulaan. Nielurisat ovat turvonneet ja niissä näkyy paksu, valkoinen peite. Sairaus kestää 2-4 viikkoa. Yleensä rauhaskuume huomataan, kun nielutulehdus ei parane viikon kuluessa. Lääkäri voi selvittää mahdollisen rauhaskuumeen verikokeella. Rauhaskuumeeseen ei ole hoitokeinoa.

Tartunta

Riippuu siitä, millainen nielutulehdus sinulla on. Viruksen aiheuttama nielutulehdus on hyvin tarttuva ja virus leviää ilman välityksellä. Bakteerit eivät tartu yhtä helposti kuin virukset. Tavallisimmin tartunta tapahtuu suorassa kontaktissa, ei ilmasta. Rauhaskuume tarttuu vain suhteellisen runsaassa syljen välityksessä.

Milloin voin palata töihin?
Kun olet kuumeeton.

Lääkitys

Kipujen lievittämiseksi voit käyttää kipulääkkeitä (aspiriinia, parasetamolia tai ibuprofeenia) enintään 3-4 kertaa vuorokaudessa. Vain bakteerin eiheuttama nielutulehdus hoidetaan antibiooteilla. Tulirokko hoidetaan antibiooteilla. Rauhaskuumeeseen ei ole hoitokeinoa.

Kotihoito

Kun sinulla on korkea kuume, pukeudu kevyesti, pidä huoneen lämpötila alhaisena ja juo runsaasti nestettä. Rauhaskuumetta sairastaessasi sinun tulee välttää rankkoja fyysisiä aktiviteetteja (esim. maratonia tai eliittiurheilua) kolmen kuukauden ajan, mutta tavallista liikuntaa voi harrastaa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulla on yli 38 astetta kuumetta, nieleminen tekee todella kipeää ja kurkku on punainen. Jos epäilet tulirokkoa. Jos olet saanut penisilliiniä nielutulehdukseen, mutta sinulla on edelleen kuumetta ja kurkkukipua kaksi vuorokautta penisilliinikuurin aloittamisesta. Jos kurkkusi on kipeä yli viikon.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on rauhaskuume ja vatsaasi alkaa sattua. Jos sinulla on vaikeuksia hengittää.