Developed by

Keuhkokuume

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Keuhkokuume on tavallinen tauti vanhemmilla ihmisillä. Kuume, yskä, hengenahdistus ja rintakehän kivut ovat merkkejä keuhkokuumeesta. Kaikilla keuhkokuumeeseen sairastuneilla on kuumetta. Keuhkokuumetta hoidetaan penisilliinillä. Sairauden ollessa vakava on heti soitettava lääkärille, jos epäillään keuhkokuumetta.

Keuhkokuume on tavallinen sairaus, jota esiintyy erityisesti vanhemmilla ihmisillä ja tupakoitsijoilla, jotka kärsivät kroonisesta keuhkosairaudesta (esim. bronkiitista). Suomessa tautiin sairastuu vuosittain noin 60 000 henkilöä.

Yleisimmin bakteerit aiheuttavat keuhkokuumeen. Virukset aiheuttavat keuhkokuumeen harvemmin.

Keuhkokuume alkaa usein samoin kuin tavallinen flunssa, eli nenä vuotaa, kurkku on kipeä ja yskiminen on kuivaa. Muutaman päivän kuluttua sairastunut tulee todella kipeäksi ja saa vilunväristyksiä, korkean kuumeen, hengitysvaikeuksia ja rintakipuja. Kuume iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta ja on usein yli 39 astetta. Keuhkokuumeessa on aina kuumetta. Yskä on kuivaa muutaman päivän, mutta nopeasti alkaa ilmetä yskimyksiä, eli keltaista tai vihreää eritettä. Yskimyksen seassa voi olla verta. Rintakivut esiintyvät keuhkojen alapuolella, ja ne voimistuvat ja pahenevat yskiessä sekä silloin, kun vetää syvään henkeä.

Useimmat keuhkokuumetta sairastavat ovat vakavasti sairaita ja makaavat sängyn pohjalla. Hengittäminen on nopeaa ja pinnallista. Hengitysvaikeudet voivat olla pahoja, ja vanhemmat ihmiset ovat usein niin sekavassa kunnossa, etteivät selviä yksin. He tarvitsevat tällöin sairaalahoitoa.

Lääkäri tekee diagnoosin kuuntelemalla keuhkoja sekä arvioi potilaan ja ottaa yksittäisiä verikokeita. Joskus on otettava röntgenkuva keuhkoista, jotta keuhkokuume nähdään.

Lääkitys

Keuhkokuumetta hoidetaan antibiooteilla. Tavallisesti kuume laskee ensimmäisen vuorokauden aikana, ja sairas tuntee olonsa terveemmäksi. Vaikeissa tapauksissa kuume laskee vasta muutaman päivän kuluttua, mutta sairas voi aina paremmin jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Jos ensimmäisen vuorokauden aikana ei voi paremmin, se johtuu yleensä siitä, että penisilliini ei ole oikea lääkintäkeino. Tällöin lääkäri määrää muita antibiootteja.

Kotihoito

Nesteen runsas juominen on tärkeää, koska sairastunut menettää paljon nestettä, kun lämpö on korkea. Sairastunut tulee olla kevyesti vaatetettu, ja huoneen lämpötila tulee pitää viileänä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos olo ei ole parempi vuorokauden kuluttua penisilliinikuurin aloittamisesta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos epäilee keuhkokuumetta.