Developed by

Lintuinfluenssa

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Erityinen lintuinfluenssatyyppi (H5N1) leviää ympäri maailmaa linnuista ja voi joskus hyvin harvoin tarttua ihmiseen. Jotkut ihmiset sairastuvat ja kuolevat. Lintuinfluenssa ei voi tarttua ihmisestä toiseen. Jos noudatat alla olevia suosituksia, riski sairastua lintuinfluenssaan on todella pieni. Jos olet ollut läheisessä kontaktissa sairaiden tai kuolleiden lintujen kanssa ja sinulle nousee yli 38 asteen kuume 10 päivän sisällä, ota yhteyttä lääkäriin.

Lintujen influenssa on ollut tiedossa vuosikausia ilman aihetta huoleen tai erityiseen keskusteluun mediassa. On olemassa monia syitä siihen, että paljon puhuttu lintuinfluenssa H5N1 antaa syyn huoleen. Ohessa muutamia:

 • H5N1 leviää ympäri maailmaa lintujen välityksellä.
 • H5N1 voi siirtyä linnusta ihmisen, ja se on johtanut useisiin kuolemantapauksiin.

Suurin huolenaihe on kuitenkin, että H5N1 voi ajan kanssa kehittyä ihmisestä toiseen tarttuvaksi. Onneksi tätä EI ole tapahtunut.

H5N1-influenssa linnuissa näyttää olevan maailmanlaajuinen epidemia. H5N1 leviää sekä siipikarjaan (kanat) että villeihin lintuihin, mutta myös esimerkiksi kissa voi sairastua. Suora tarttuminen linnusta ihmiseen on mahdollista. Se on tarkoittanut ihmisten sairastumista ja kuolemia. Kuitenkin vain hyvin pieni osa ihmisistä, jotka ovat olleet tekemisissä sairaiden tai kuolleiden lintujen kanssa, ovat saaneet tartunnan. Riski sairastua H5N1-lintuinfluenssaan on siksi hyvin pieni.

Lintuinfluenssa tarttuu yleensä vain hyvin läheisessä kontaktissa, tyypillisesti jos koskettaa sairasta tai kuollutta lintua tai sen jätöksiä. Riski sairastua muista eläimistä (kissa) on erittäin matala.

Lintuinfluenssa H5N1:n oireet ovat samanlaisia kuin tavallisessa influenssassa: vilunväristyksiä, nopea lämmönnousu 39-40 asteeseen, kova päänsärky, kipuja kehossa ja kipuja silmiä liikutettaessa sekä äänen käheyttä ja yskää.

Tavallisessa influenssassa sairastunut paranee 5-7 päivässä, mutta lintuinfluenssassa sairaus jatkuu ja voi johtaa kuolemaan.

Lintuinfluenssa-virus tuhoutuu saippualla. Siksi on ensiarvoisen tärkeää pestä kädet estääkseen tartunnan.

Suositukset lintuinfluenssan tarttumisen ehkäisyyn:

 • Älä koske sairaita tai kuolleita lintuja.
 • Selitä lapsille, että he eivät saa koskea tai leikkiä sairaiden tai kuolleiden lintujen kanssa.
 • Jos kuollutta lintua on siirrettävä, käytä kertakäyttöhanskoja. Laita lintu muovipussiin ja heitä pussi kotitalousjätteisiin tai kaiva se maahan. Tämän jälkeen pese käset huolellisesti saippualla.
 • Jos olet astunut kuolleen linnun päälle, pese jalkineet huolellisesti saippualla.
 • Jos vaatteet ovat olleet kosketuksissa kuolleen linnun kanssa, pese ne heti.

Hyödyllisiä faktoja H5N1-lintuinfluenssasta:

 • Riski linnusta ihmiseen tarttumiseen on äärimmäisen pieni, myös kun kyse on läheisestä kontaktista.
 • Riski sairastua kissasta on minimaalinen.
 • H5N1 ei tartu ihmisestä toiseen.
 • Tartunta ihmiseen tapahtuu vain lähikontaktissa, tyypillisesti kosketettaessa sairasta tai kuollutta lintua.
 • Jos sattuisit koskettamaan sairasta tai kuollutta lintua, voit helposti välttyä tartunnalta.
 • Siipikarjaa ja munia, jotka ovat peräisin terveestä eläimestä ja jotka ovat hyvin kypsennettyjä, voidaan syödä ilman riskiä.

Lääkitys

H5N1-lintuinfluenssaa voi ennaltaehkäistä, ja siihen on läkkeitä. Tamiflu ehkäisee lintuinfluenssan tarttumista ihmisiin. H5N1-lintuinfluenssaan on olemassa myös rokotus.

Kotihoito

Jos kosketat sairasta tai kuollutta lintua, noudata annettuja neuvoja.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos olet ollut läheisessä kontaktissa sairaiden tai kuolleiden lintujen kanssa ja sinulle nousee yli 38 asteen kuume 10 päivän sisällä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos olet ollut läheisessä kontaktissa sairaiden tai kuolleiden lintujen kanssa ja sinulle nousee yli 38 asteen kuume 10 päivän sisällä.