Developed by

Silmänpainetauti

Synonyms: glaukooma
Glaucom (Latin)

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Paineen kasvaminen silmässä johtaa silmänpainetautiin. Kova paine silmän sisällä painaa niitä verisuonia, jotka menevät silmään ja vievät näköhermolle happea ja ravinteita. Kun näköhermo ei saa tarpeeksi happea ja ravinteita, näkösoluja kuolee ja ilmestyy ns. kuolleita kulmia. Kuolleet kulmat ovat sivuilla, kun taas kalkkeutumisesta johtuvat oireet ovat keskusnäössä. Kova paine silmässä voi myös aiheuttaa silmäkipuja.

Silmänpainetauti on suhteellisen harvinainen sairaus, ja vain 1 % yli 45-vuotiaista sairastuu silmänpainetautiin. Silmänpainetautiin sairastumisen todennäköisyys on kymmenen kertaa suurempi, jos muilla perheenjäsenillä on sairautta, ja siksi on hyvä idea käydä silmälääkärin tutkimuksissa, jos perheenjäsenellä on silmänpainetauti.

Silmänpainetauti voi esiintyä monella tavalla. Silmäkivut ja "kuolleet kulmat" ovat tyypillisimpiä. Kuolleet kulmat ovat sellaisia alueita näkökentässä, jotka ovat poissa. Useimmiten näin on vain yhdessä silmässä. Kuolleisiin kulmiin ei välttämättä kiinnittä huomiota silloin, kun ne eivät vaikuta keskusnäköön, eli siihen mitä katsoo. Alueet ovat sivuilla, ja saattaa myös huomata kompastelevansa. Kuolleet kulmat kasvavat, ja lopuksi vain keskusnäkö on jäljellä. Tällöin voi seurata samanlainen tunne kuin silloin, kun katsoo kiikarin läpi, eli näkee keskelle muttei sivuille.

Hoitamaton silmänpainetauti voi johtaa sokeutumiseen. Tämän vuoksi on otettava yhteyttä lääkäriin, jos silmänpainetaudin oireita esiintyy. Lääkäri kysyy oireista, tutkii kuolleita kulmia ja ohjaa silmälääkärille. Silmälääkäri voi mitata silmänpaineen ja katsoa silmään erityisillä välineillä. Hoitona käytetään silmänpaineen laskemista silmätipoilla, tableteilla ja mahdollisella leikkauksella. Osalla tilanne voi helpottua, mutta joillekin ei löydy tehokasta hoitokeinoa.

Kotihoito

Jos sinulla on silmänpainetauti, on hyvin tärkeää, että opit enemmän sairaudesta, jotta voit yrittää välttyä sokeutumiselta. On olennaista, että tunnet lääkkeesi ja ymmärrät määräyksen mukaisen lääkkeen ottamisen tärkeyden. On tärkeää käydä usein silmäkontrollissa silmälääkärillä, jotta pahenemista voidaan ennaltaehkäistä. Neuvo perheenjäseniäsi tarkistuttamaan silmänsä. Jos sinulla on samanaikaisesti jokin toinen lääkitys, on tärkeää kysyä silmälääkäriltä sen käytöstä silmänpainetaudin yhteydessä, sillä osa lääkkeistä pahentaa silmänpainetautia.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulle tulee näköhäiriöitä tai näköongelmia, joita ei voi korjata silmälaseilla, ota yhteyttä lääkäriin. Jos olet ottanut yhteyttä silmälääkäriin, muttet ole saanut heti aikaa, suositellaan, että otat yhteyttä tavalliseen lääkäriin. Lääkäri voi silloin ottaa yhteyttä silmälääkäriin ja kysyä akuuttiaikaa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on näköhäiriöitä (kuollet kulmat) ja/tai silmäkipuja, ota heti yhteyttä silmälääkäriin. Jos sinulla on silmänpainetauti, sinulle määrätään lääkettä.