Developed by

Parvorokko

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Jos raskaana oleva sairastuu parvorokkoon, on olemassa keskenmenon riski. Suurin osa raskaana olevista on sairastanut parvorokon lapsena, eikä heidän sikiönsä siis voi olla vaarassa. Verikokeella voidaan selvittää, onko noudatettava erityistä varovaisuutta, kun parvorokkoa on liikkeellä.

Virustartuntana leviävä parvorokko tunnetaan myös nimillä "pikkurokko" ja "viides lastentauti". Parvorokon voi sairastaa vain kerran elämässään. Erityisesti kouluikäiset lapset ovat alttiita parvorokkotartunnalle, mutta parvorokko voi tarttua myös aikuisiin. Noin joka kolmas vuosi lopputalvesta ja keväällä parvorokkoa esiintyy epidemiana.

Sairaus on tunnettu yli 100 vuotta, ja se on levinnyt laajalle. Parvorokon sairastavat usein 5–15-vuotiaat, jolloin he eivät voi saada sitä enää aikuisina. Jos raskaana oleva sairastuu parvorokkoon, on olemassa keskenmenon riski.

Parvorokko alkaa aikuisilla huonovointisuudella ja sairastumisen tunteena. Myöhemmin tulevat kivut ja turvotus sekä punainen ja kutiseva ihottuma. Ihottumaa voi olla monelaista, pilkuista laajempialueiseen ihottumaan. Ihottuma alkaa poskilta ja leviää käsiin, jalkoihin ja koko vartaloon. Sairaus kestää vain muutaman päivän ja häviää sitten itsestään, vaikka joillakin kivut ja nivelten turvotus voivat kestää parikin kuukautta.

Jos raskaana oleva ei ole lapsena sairastanut parvorokkoa (joka kolmas raskaana oleva), sairaus voi tarttua häneen. Raskaana olevan sairastaessa parvorokkoa keskenmenon riski on olemassa. Viidessä tapauksessa sadasta raskaus loppuu keskenmenoon.

On tärkeä korostaa, että vastasyntyneillä ei ole todettu epämuodostumia, vaikka äiti olisi sairastanut parvorokon raskaana ollessaan.

Vain verikokeella voidaan varmistaa, onko raskaana oleva sairastunut parvorokkoon. Kahden raskaana olevan ryhmän tulee ottaa verikoe lääkärin luona:

  • Ne, jotka ovat olleet suorassa kontaktissa muiden parvorokon sairastaneiden kanssa.
  • Ne, joille tulee ihottumaa ja samaan aikaan kipuja ja nivelten turvotusta.

 Verikokeella voidaan selvittää, jos raskaana oleva:

  1. on sairastanut parvorokon aikaisemmin ja ei siksi voi saada sairautta uudestaan. Tällöin ei siis ole vaaraa.
  2. ei ole aikaisemmin sairastanut parvorokkoa. Tällöin on mahdollista, että tauti tarttuu häneen. Raskaana olevalle on silloin tehtävä uusi verikoe 2–3 viikkoa myöhemmin, jotta nähdään, onko tauti tarttunut.
  3. on sairastunut parvorokkoon. Tällöin hänet ohjataan sairaalaan.

Tartunta

Tauti leviää ihmisten välisessä läheisessä kontaktissa, erityisesti syljen ja yskän välityksellä. Tartunnasta taudin puhkeamiseen kestää 1–3 viikkoa. Tartunnan saaneet voivat tartuttaa muita jo viikko ennen kuin he itse sairastuvat. Noin puolet tartunnan saaneista eivät tule sairaiksi, mutta voivat silti tartuttaa muita. Tämän vuoksi parvorokon tarttumista on hyvin vaikea välttää.

Milloin voin palata töihin?

Raskaana olevien, lasten kanssa työskentelevien naisten poissaolo töistä ei ole välttämättä tarpeellista. Vapaata tulisi ottaa vain työtilanteissa, joissa tartuntavaara on suuri. Sairauteen altistumista voidaan myös ehkäistä työpistettä vaihtamalla.

Kotihoito

Jos sinulla on kuumetta, pukeudu kevyesti ja juo runsaasti nestettä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos olet raskaana ja ollut suorassa kontaktissa henkilön kanssa, jolla on parvorokko. Jos olet raskaana ja sinulle tulee ihottumaa, nivelkipuja ja turvotusta.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole välttämätöntä.