Developed by

Sappikivet

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Monilla on sappikiviä ilman, että he tietävät siitä. Sappikivitauti ilmenee kipuina ylävatsassa oikealla kylkiluiden alla ja oksenteluna. Sappikivitaudissa voi tulla lisätauteja ja kuumetta tai keltaisuutta. Jos niin käy, ota heti yhteyttä lääkäriin.

75-vuotiaista naisista kolmasosalla ja miehistä viidesosalla on ollut sappikiviä, mutta onneksi vain puolet heistä saavat oireita. Sappikivet muodostuvat kolesterolista ja kalkista sappirakossa. Sappirakko sijaitsee oikealla ylävatsassa kylkiluiden alla.

Sappikivet voivat oireilla monella tavalla. Yleisin on sappikivitauti, joka voi johtaa sappirakon tulehdukseen (kuumetta) tai siihen, että bilirubiini-ainetta pääsee vereen liikaa (keltaisuus). Sappikivien yhteydessä voi ilmetä vatsakipuja, kuumetta ja ihon sekä silmien keltaisuutta.

Tyypillisesti sappikivitauti ilmenee kipuina vatsan yläosassa kylkiluiden alla oikealla. Monet kertovat, että rasvainen ja savustettu ruoka laukaisee sappikivitaudin. Kipu on jatkuvaa ja painavaa, ja se säteilee ylös oikeaan olkapäähän. Useimmille tulee pahoinvointia ja oksentelua, kun on kipuja. Kivut alkavat yllättäen ja kasvavat voimakkasti tunnin ajan, jonka jälkeen ne lieventyvät. Sitten sappikivitauti onkin ohi sillä kertaa. Jos kuitenkin on kerran saanut taudin, on olemassa riski saada se uudelleen.

Aina sappikivitauti ei mene ohi itsestään, ja lisätautina voi tulla sappirakon tulehdus. Sappirakon tulehdus alkaa kuten sappikivitauti, mutta sen sijaan, että se laantuisi muutamassa tunnissa, kivut jatkuvat useita päiviä ja lisäksi nousee kuume. Jos tulehdusta ei hoideta, tulee todella sairaaksi, ja pahimmassa tapauksessa tila on hengenvaarallinen.

Toinen lisätauti on bilirubiini-aineen liika pääsy vereen. Jos näin käy, tulee vatsakipuja, kuumetta ja iho sekä silmät värjäytyvät keltaisiksi. Keltainen väri johtuu bilirubiini-aineen liiallisesta määrästä veressä, ja se näkyy selkeiten silmissä, kun valkuainen värjäytyy keltaiseksi. Kivut ovat sappirakossa ja lokalisoituneet vatsan yläosaan oikealle kylkiluiden alle. Kuume johtuu sappirakon tulehduksesta.

Kotihoito

Jos sinulla on sappikiviä, vältä rasvaista ja savustettua ruokaa. Jos sappirakkoon sattuu, voit ottaa yleisiä kipulääkkeitä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinua sattuu usein ylävatsaan oikealle aivan kylkiluiden alle.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sappikivitauti on niin voimakas, että kipulääkkeet eivät auta. Jos sinulle tulee sappikivitaudin lisäksi kuumetta. Jos silmäsi värjäytyvät keltaisiksi.