Developed by

Veri ulosteessa

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Veri ulosteessa johtuu verta vuotavasta suolesta. Peräpukamat, haavaumat, krooninen suolistotulehdus ja kasvaimet suolessa ovat tavallisimpia syitä vereen ulosteessa. Sinun täytyy aina ottaa yhteyttä lääkäriin, kun huomaat ensimmäisen kerran verta ulosteessasi. Jos sinulla on sekä vatsakipuja että verta ulosteessa, soita heti lääkäriin.

Ulosteen mukana tuleva veri voi olla merkki vakavasta sairaudesta, kuten syövästä tai kroonisesta suolistotulehduksesta. Suurimmassa osassa tapauksista veri ulosteessa on kuitenkin merkki vähemmän vakavasta sairaudesta, kuten peräpukamista tai haavaumista peräsuolessa.

Jos ulosteessasi on verta, seuraavia kysymyksiä on tärkeä pohtia:

Onko veri punaista vai tummaa?
Jos veitsestä tulee haava sormeesi, esiin tihkuva veri on punaista. Jos annat veren kuivua kupissa jonkin aikaa, se muuttaa väriä tummaksi tai mustaksi. Tuore veri on siis kirkkaan punaista, vanha veri tummaa tai mustaa.

Peräpukamat ja peräsuolen haavaumat esiintyvät tyypillisesti tuoreena punaisena verenä ulosteessa. Kasvaimissa ja kroonisissa suolitulehduksissa veri on tyypillisesti tummaa ja kokkareista.

Onka verta vessapaperissa, joka puolella pöntössä vai ulosteen seassa?
Punainen tuore veri vessapaperissa pyyhkimisen jälkeen tai joka puolella pöntössä johtuvat useimmiten peräpukamista tai haavaumista peräsuolessa.

Veri ulosteen seassa tai kokkareina voi olla merkki tulehduksesta tai kasvaimesta suolessa.

Onko sinulla kipuja?
Jos sinulla on kipuja peräaukossa ulostaessasi, peräsuolessa saattaa olla haavauma. Jos kipuja on vatsassa, se voi olla merkki kroonisesta suolistotulehduksesta tai kasvaimesta suolessa.

Ulosteessa oleva veri johtuu verta vuotavasta suolesta. On tärkeää löytää syy verenvuotoon, koska se voi olla merkki vakavasta sairaudesta. Seuraavassa on tavallisimmat syyt verenvuotoon ulosteessa:

Peräpukamat
Peräpukamien esiintyminen on tavallista. Ummetus voi vaikuttaa peräpukamien syntyyn. Peräpukamat ovat suonikohjuja peräsuolen alimmissa osissa. Jos suonikohjut puhkeavat, vuotaa verta. Veri on kirkkaanpunaista, ja usein sitä on ympäri wc-pönttöä. Peräpukamia voi hoitaa peräpuikoilla ja voiteella. Jos tämä ei riitä, kirurginen operaatio voi olla välttämätön.

Haavaumat
Ummetus tai kova uloste voivat aiheuttaa peräsuolen haavaumia. Ulostaessasi haavaumat laajentuvat, mikä aiheuttaa kovia kipuja peräaukossa. Tuore punainen veri juovina ulosteessa tai veri pelkästään vessapaperissa ovat myös tyypillisiä peräsuolen haavaumista aiheutuvia merkkejä. Haavaumia voidaan hoitaa peräpuikoilla ja voiteella. Jos tämä ei riitä, kirurginen operaatio voi olla välttämätön.

Krooninen suolistotulehdus
Krooninen tulehdus suolessa ilmenee kausittain verisenä, limaisena ja ohuena ulosteena sekä vatsakipuina. Se vaihtelee kausittain normaalin ulosteen kanssa. Kroonista tulehdusta voidaan hoitaa lääkkeillä, joskin yksittäisissä tapauksissa kirurginen operaatio voi olla välttämätön.

Kasvaimet
Kasvaimet suolessa voivat olla hyvänlaatuisia (polyyppeja) tai pahanlaatuisia (syöpä). Kasvaimet suolessa ilmenevät eri tavoin. Ulosteessa oleva veri voi olla punaista, tummaa tai mustaa. Vatsakivut, painon putoaminen tai tummat kokkareet ulosteessa voivat merkitä, että sinulla on kasvain suolessa. Kasvain suolessa poistetaan leikkauksella.

Lääkitys

Peräpukamia ja haavaumia voidaan hoitaa peräpuikoilla ja voiteilla, joihin lääkäri antaa reseptin. Suurin osa kroonisista suolistotulehduksista voidaan myös hoitaa lääkkeillä, joihin lääkäri kirjoittaa reseptin.

Kotihoito

Jos olet aikaisemmin hoitanut peräpukamia tai haavaumia peräsuolessa hyvin tuloksin, mutta oireet ovat palanneet, voit toistaa käsittelyn peräpuikolla tai salvalla.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Kun huomaat ensimmäistä kertaa verta ulosteessa. Kun olet epävarma, mikä aiheuttaa veren tulon ulosteen sekaan. Jos sinulla on veristä, limaista ja ohutta ulostetta. Jos ulosteessa oleva veri on tummaa, mustaa tai kokkareista.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinula on verta ulosteessa ja vatsakipuja.