Developed by

Punkin purema

Synonyms: Puutiainen

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Punkki saattaa tartuttaa borrelia-bakteerin. Voit irrottaa punkin itse. Ota yhteys lääkäriin, jos saat rengasmaista ihottumaa tai halvausoireita.

Itse punkin purema ei ole vaarallinen, mutta noin joka viidennen punkin mahalaukussa elää borrelia-niminen bakteeri. Jos tällainen punkki puree sinua, vaarana on bakteerin kulkeutuminen puremahaavan kautta. Tällöin voi sairastua norrelioosiin, joka voi olla vakavaa tai lievempää laatua.

Pahin punkkisesonki on huhtikuusta lokakuuhun. Punkki elää kosteassa, varjoisessa maastossa, etupäässä lehtimetsien korkearuohikkoisilla aukioilla. Punkki istuu ruohonkorrella, josta se tarttuu ohi kulkevaan henkilöön ja pureutuu kiinni jalkoihin tai käsivarsiin.

Punkki näkyy iholla ensin pienenä mustana pilkkuna, joka ei irtoa kädellä pyyhkäistäessä. Myöhemmin, kun punkki alkaa imeä verta, se kasvaa niin, että sen vartalo ja pää ihoon pureutuneine leukoineen voidaan erottaa paljain silmin.

Borrelia leviäminen vie 48 tuntia, minkä vuoksi punkki tulee irrottaa ihosta 48 tunnin sisällä.

Jos saat borrelia-bakteeritartunnan, borrelioosi voi ilmetä taudinkuvaltaan kahdenlaisena. Kumpaakin taudin ilmenemismuotoa hoidetaan antibiooteilla.

A. Rengasmainen ihottuma puremakohdassa

Ihottuma ilmestyy 3 päivää–1 kuukausi sen jälkeen, kun punkki on purrut. Ihottuma alkaa pienenä punaisena pilkkuna, joka laajenee seuraavien viikkojen aikana. Samalla kun punoittava ihottuma leviää, itse puremakohta vaalenee. Siksi ihottuma muistuttaa kehämäisesti laajenevaa rengasta. Puolella niistä, joille tulee ihottuma, ilmenee myös lämpöä, päänsärkyä ja särkyä eri puolilla vartaloa.

B. Hermotulehdus

Pelätyin punkin pureman aiheuttama sairaus on tulehdus hermojärjestelmässä. Tämän tyyppinen tulehdussairaus on kuitenkin hyvin harvinainen verrattuna punkinpuremien suureen vuotuiseen lukumääräään.

Hermotulehduksen oireet saattavat ilmetä vasta, kun puremasta on kulunut jo useita viikkoja. Purema on ehkä jo saattanut unohtua, tai potilas ei ole lainkaan huomannut sitä.

Hermotulehdukseen viittavat oireet voivat olla monenlaisia. Tyypillisiin oireisiin kuuluvat selkäkivut, jotka säteilevät molempiin käsiin, voimattomuus tai halvausoireet toisessa kasvonpuoliskossa. Vähemmän tyypillisiä oireita ovat päänsärky, ruokahaluttomuus, painon laskeminen ja kova väsymys.

Lääkitys

Borrelia hoidetaan antibiooteilla.

Kotihoito

Punkki on irrotettava niin nopeasti kuin mahdollista. Helpointa se on erityisesti punkin irrottamiseen tarkoitetuilla pihdeillä, joita myydään apteekissa. Varovaisuutta ja maltillisuutta noudattaen punkki voidaan irrottaa myös paljain käsin. Punkin takaruumiista otetaan kiinni kahdella sormella, minkä jälkeen punkki ikään kuin ruuvataan ulos. Punkin takaruumista on vältettävä puristamasta, tai muuten borrelia-bakteeri saattaa päästä puremahaavaan. Kun punkki on onnistuttu irrottamaan, puremahaavaan saattaa jäädä jäljelle loppuosa. Se poistuu itsestään muutaman päivän kuluessa. Lopuksi iholla on pureman kohdalla vain pieni punainen täplä, joka häviää muutamassa päivässä. Sitä ei pidä sekoittaa rengasmaisesti leviävään borrelioosi-ihottumaan.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos puremakohtaan muodostuu rengasmaisesti leviävää ihottumaa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin