Kipu ja särky
By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute
Kipu on yksi tavallisimmista syistä invalidisoitumiseen ja alentuneeseen elämänlaatuun. Noin joka kolmas suomalainen kärsii kivuista. Vaikka kaikkia kipuja ei voida poistaa, niitä voidaan lievittää. Arkeen on mahdollista saada positiivinen ote päivittäisistä kivuista huolimatta.
Sanaa kipu käytetään eri merkityksissä, joilla ei ole muuta yhteistä kuin yksilöllinen epämukavuus. Päänsärystä kärsivän kipu ei ole samanlaista kipua kuin tuskallinen suru tai syöpäpotilaan kivut. Kipu on siis tuntemus, eikä sitä voi mitata. Pitää vain uskoa toista. Samoin on taiteen, rakkauden ja ilon kanssa. Niitä ei voi mitata, ne voi vain kokea.
Kipu voi olla merkkinä kehon vaurioitumisesta sairaudessa tai onnettomuudessa, mutta kipua voi tulla ilman sairauksia ja onnettomuuksiakin. Perinteisesti kipu jaetaan akuuttiin kipuun ja krooniseen kipuun.
Akuutti kipu on lyhytaikaista ja aiheutuu kehon vauriosta. Suurimmalla osalla on ollut akuuttia kipua, esimerkiksi ylirasituksen jälkeistä kipua käsivarressa tai olkapäässä. Sellainen kipu on ymmärrettävää ja yleensä helppo hoitaa. Kipu on merkkinä liian kovasta riuhtomisesta, ja lihakset, jänteet ja nivelet ovat vaurioituneet. Tiedämme, että käden on saatava levätä muutama päivä ja että itsehoitolääkkeenä saatava särkylääke lieventää kipua. Kipu katoaa, kun lihakset, jänteet ja nivelet ovat saaneet levätä muutaman päivän. Vaikka kipu voi olla kova, sen kanssa pystyy elämään, koska tiedämme, että se menee ohi muutamassa päivässä.
Krooninen kipu sen sijaan on pitkäaikaista, eikä aiheuttaja aina ole selvillä. Krooninen kipu kestää pidempään kuin osaa odottaa. Kokemusten mukaan selkäkipu kestää enintään 12 viikkoa, joten yli 12 viikon selkäkipua kutsutaan krooniseksi kivuksi. Selän vaurio on parantunut, mutta jostain syystä kivut jatkuvat ja muuttuvat kroonisiksi. Useimmissa kroonisissa selkäkiputapauksissa lääkäri ei pysty toteamaan vikaa, ja hoito voi toki lievittää oireita, mutta ei poista kipua kokonaan.