Developed by

Rauhaskuume

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Rauhaskuume tunnetaan myös nimellä mononukleoosi ja pusutauti. Sairautta esiintyy etenkin teini-ikäisillä ja aikuisilla. Rauhaskuume on viruksen aiheuttama tauti. Rauhaskuumeen tyypillisiä oireita ovat kuume, kurkkukipu ja turvonneet imusolmukkeet. Pitkäkestoinen ja vaikea nielutulehdus voi olla rauhaskuume. Rauhaskuumeeseen ei ole hoitoa, mutta useimmissa tapauksissa sairaus on hyvänlaatuinen. Sinun tulee soittaa heti lääkärille, jos sinulla on hengitysvaikeuksia tai jos saat yhtäkkiä vatsakipuja ja sinua pyörryttää.

Rauhaskuume on Epstein-Barrin viruksen aiheuttama nielutulehdus. Sairautta esiintyy teini-ikäisillä ja aikuisilla. Tyypillinen ikä sairastua on 1525-vuotiaana. Se on hyvin yleinen sairaus, ja enemmistö yli 25-vuotiaista aikuisista on sairastanut rauhaskuumeen. Rauhaskuumeeseen voi sairastua vain kerran elämässään.

Tauti alkaa väsymyksestä, ja sairastunut tuntee olonsa kipeäksi. Koko kehon lihakset ovat kipeinä, hikoiluttaa ja on päänsärkyä. Olo on kuin influenssan kourissa. Viikon tai kahden viikon kuluttua nousee kuume ja tulee kurkkukipua, joka pahenee niellessä. Imusolmukkeet ovat turvonneet, kuumetta on noin 3940 astetta ja se voi kestää jopa 3 viikkoa. Yleensä kuumetta on kuitenkin viikon ajan. Nielukivut vaikeuttavat syömistä ja juominen on hankalaa. Rauhaskuumeessa olo on todella sairas ja sairastunut haluaa mieluiten vain pysyä sängyssä ja nukkua.

Turvonneet imusolmukkeet tuntuvat herneen kokoisilta, aristavilta kyhmyiltä kaulassa, niskassa ja joskus kainalokuopissa sekä nivusissa. Suuhun katsottaessa on nähtävissä turvonneet nielurisat, joissa niissä näkyy paksu ja valkoinen peite. Noin joka kymmenennelle kehittyy suuriläiskäistä, punoittavaa rokkoa rintakehään. 

Rauhaskuume voidaan varmistaa vain verikokeella. Verikoe voidaan kuitenkin ottaa vasta, kun on ollut sairaana viikon. Aikaisemmin otetusta verikokeesta ei ole hyötyä.

Useimmissa tapauksissa rauhaskuume ei ole vakava sairaus. Kunnollinen tervehtyminen rauhaskuumeestaa kestää kuitenkin kauan (24 viikkoa). Erityisesti kuume ja väsymys ovat pitkäkestoisia oireita. Rauhaskuume on monella tapaa samanlainen sairaus kuin nielutulehdus, joskin rauhaskuume kestää pidempään ja olo on sairaampi. Kannattaa siis miettiä, voisiko sinulla mahdollisesti olla rauhaskuume, jos sairautesi kestää pitkään (yli viikon) tai jos olosi on hyvin sairas.

Rauhaskuume vaikuttaa lähes aina maksaan. Se näkyy kohonneina maksa-arvoina veressä. Rauhaskuumeen aiheuttamat muutokset maksa-arvoissa menevät kuitenkin ohi itsestään, eikä se ole vaarallista. Maksa-arvojen tarkkailu toistuvilla verikokeilla ei ole välttämätöntä, sillä maksa ei vaurioidu rauhaskuumeessa.

Joskus hyvin harvoin rauhaskuumeessa saattaa saada seuraavia jälkitauteja:
 
Nielun tukkeutuminen. Harvinainen, mutta tietenkin pelätty sairauteen liittyvä jälkitauti. Nielun tukkeutumisen huomaa siitä, että ei saa henkeä.

Pernan repeytyminen. Dramaattinen, mutta hyvin harvinainen komplikaatio rauhaskuumeessa. Jos niin tapahtuisi, vatsa tulee kipeäksi ja potilas tuntee pyörtyvänsä. Esiintyy vain ensimmäisen kolmen viikon aikana sairauden alkamisesta. Perna voi revetä levossa tai fyysisessä rasituksessa. Sen takia ei siis tarvitse lopettaa fyysistä toimintaa pitkäksi jaksoksi, mutta rankasta urheilusta, johon liittyy lähikontaktia (esimerkiksi taistelulajeista), neuvotaan luopumaan kuukauden ajaksi, jos on sairastanut rauhaskuumeen.

Tartunta

Tauti tarttuu syljen välityksellä. Sylkeä siirtyy suusta suuhun esimerkiksi kielisuudelmassa. Tartunnasta taudin puhkeamiseen kuluu 3045 päivää eli pitkä aika.

Milloin voin palata töihin?
Riippuu siitä, kuinka sairas olet. Et saa mennä töihin ennen kuin kuume on kokonaan poissa, mikä tarkoittaa noin 13 viikon sairastamista.

Lääkitys

Antibiootit eivät auta, mutta tavallinen kuume- ja särkylääke voi lievittää oireita.

Kotihoito

Rauhaskuumeeseen ei ole mitään tehoavaa hoitoa. Ota rauhallisesti, kunnes lämpösi on laskenut normaaliksi, ja pidä huolta, että juot runsaasti. Rauhaskuumeen takia ei tarvitse lopettaa fyysistä toimintaa pitkäksi jaksoksi, mutta rankasta urheilusta, johon liittyy lähikontaktia (esimerkiksi taistelulajeista), neuvotaan luopumaan kuukauden ajaksi, kun on sairastanut rauhaskuumeen. Alkoholia voi nauttia normaaliin tapaan.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos epäilet, että sinulla on rauhaskuume.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on hengitysvaikeuksia. Jos vatsaasi alkaa äkillisesti koskea ja tunnet pyörtyväsi.