Developed by

Influenssa

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Tapauksittain esiintyy hyvin paljon vaihtelua sen suhteen, kuinka sairaaksi influenssa tekee. Erityisesti vanhemmat ihmiset, heikkosydämiset ja tupakkakeuhkoiset tulevat hyvin kipeiksi. Rokotusta voidaan suositella joka vuosi lokakuussa tai marraskuussa. Influenssa voi johtaa keuhkokuumeeseen.

Influenssa on virusten aiheuttama hengitystietulehdus. Influenssaviruksia aiheuttavat virukset A, B ja C. Virukset A ja B tekevät kipeimmäksi, virus C aiheuttaa vain lieviä vaivoja. Influenssaa esiintyy joulukuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. 3–4 vuoden välein todella monet sairastuvat influenssaan, ja silloin puhutaan epidemiasta.

Influenssan oireissa on suuria eroja. Sairastunut voi tuntea olevansa lähes terve, mutta olo voi myös olla niin sairas, että sängyssä on pysyteltävä useita päiviä. Erityisesti vauvat, vanhemmat ihmiset ja henkilöt, jotka sairastavat sydän- tai keuhkosairautta, tulevat hyvin kipeiksi.

Sairaus alkaa tyypillisesti vilunväristyksillä, nopealla lämmönnousulla 39–40 asteeseen, kovalla päänsäryllä, lihaskivuilla koko vartalossa, silmäsäryllä silmiä liikutettaessa, äänen käheydellä ja kuivalla yskällä. Kuume alkaa laskea 2–3 päivän jälkeen, ja sen jälkeen sairastunut paranee nopeasti. Osa tuntee olonsa väsyneeksi 1–2 viikon ajan sen jälkeen, kun lämpö on palautunut normaaliksi.

Yli 5 päivää kestävä kuume voi tarkoittaa, että kyseessä on bakteerien aiheuttama tulehdus. Influenssa voi olla paha, mutta bakteerien aiheuttamat jälkitulehdukset aiheuttavat todellisia ongelmia. Tavallisimpia jälkitauteja ovat keuhkokuume ja välikorvantulehdus.

Sairauteen on olemassa tehokas rokote. Rokote tulisi ottaa loka–marraskuussa, mutta lääkärin kanssa kannattaa puhua rokotteesta, vaikka olisikin myöhässä sen ottamisen suhteen. Rokote antaa suojan 1–2 viikon päästä ottamisesta ja suojaa muutaman kuukauden siitä eteenpäin. Siksi rokotus on otettava joka vuosi uudelleen.

Tartunta

Influenssa on erittäin tarttuva tauti. Koko asunto on tartunta-aluetta, ja sairaus leviää ilmasta. Tartunnan saaneen tartuttava aika alkaa vuorokausi ennen oireiden alkua ja jatkuu kaksi vuorokautta sairastamisen jälkeen. Sen takia tartunnalta on vaikeaa välttyä. Tartunnasta sairastumiseen kuluu 1–3 päivää.

Milloin voin palata töihin?
Kun lämpö on normaali. Ei ole mitään järkeä mennä töihin kuumeessa, koska silloin vain sairastutat työkaverisi.

Lääkitys

Antibiootit eivät auta influenssaan. Influenssaan on kuitenkin olemassa lääke, joka lyhentää sairautta noin yhden päivän verran. Lääke tulee ottaa niin pian kuin mahdollista (alle 48 tuntia sairastumisesta), sillä muuten se ei auta. Lääkäri voi määrätä sinulle lääkkeen.

Voit ottaa kuumetta laskevaa lääkettä (aspiriinia tai parasetamolia) esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa, jolloin saat rauhallisemmat yöunet. Ibuprofeeni voi auttaa influenssasta aiheutuviin lihaskipuihin.

Kotihoito

Pukeudu kevyesti ja pidä huoneen lämpötila viileänä, jotta kuume saadaan laskemaan. Juo runsaasti, sillä menetät nestettä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulla on kuumetta yli 5 päivää. Jos yskit ja hengittäminen tekee kipeää. Jos sinulle tulee korvakipua.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos olet veltto ja haluat vain nukkua. Jos sinulla on hengitysvaikeuksia.