Developed by

Umpilisäkkeen tulehdus

Synonyms: Umpilisäketulehdus, appendisiitti
Appendicitis acuta (Latin)

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Umpilisäkkeen tulehdus on tavallinen syy vatsakipuihin. Vatsakipu alkaa ylävatsalta tai navan yläpuolelta ja siirtyy vähitellen navan alapuolelle ja oikealle alavatsaan. Pahoinvointia, oksentamista ja kuumetta voi esiintyä. Jos epäilet, että kyseessä on umpilisäkkeen tulehdus, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Umpilisäke on pienikokoinen, paksusuoleen kiinnittynyt umpipussi. Se sijaitsee vatsan oikealla puolella navan alapuolella. Pituudeltaan se on noin 10 cm ja leveydeltään tavallisimmin 1 cm. Umpilisäkkeen toiminnallista tehtävää ei tunneta.

Umpilisäkkeen tulehdus on yleinen vatsakipujen aiheuttaja. Umpilisäkkeen tulehdusta esiintyy erityisesti 20–30-vuotiailla, mutta sitä voi esiintyä kaikenikäisillä.

Umpilisäkkeen tulehdus on tavallinen syy vatsakipuihin. Yleisimmät oireet umpisuolen tulehduksessa ovat vatsakivut, pahoinvointi ja mahdollinen oksentaminen sekä kuume. Vatsakipu alkaa ylävatsalta tai navan yläpuolelta ja siirtyy vähitellen navan alapuolelle ja oikealle alavatsaan. Kivut ovat jatkuvia ja ne voimistuvat liikkuessa. Saatat voida hyvin maatessasi sängyllä, mutta kun nouset jalkeille, kivut voimistuvat.

Sairaus alkaa usein ilman kuumetta. Sen jälkeen puolelle sairastuneista nousee lämpö 37,638,5 asteen lämpö, mutta joka kolmannelle ei nouse lainkaan kuumetta. Joillekin nousee helpommin lämpö, kuun taas toisille ei lainkaan. Umpilisäkkeen tulehdus aiheuttaa hyvin harvoin lämmön kohoamisen yli 39,5 asteeseen.


Tyypillisesti sinua sattuu, jos painat vatsaasi navan alapuolelta oikealta. Useimpia sattuu myös silloin, kun he yskivät.

Umpilisäkkeen tulehduksen diagnosoiminen on vaikeaa – myös lääkäreille. Puolelle niistä, jotka operoidaan lääkärin määräyksestä (lääkäri on sitä mieltä, että kyseessä on umpilisäkkeen tulehdus), tehdään turha leikkaus. Vatsakivuille on tällöin olemassa jokin muu syy.


Tulehtunut umpilisäke saattaa puhjeta näppylän tai paiseen tavoin, jolloin paksu märkä valuu ulos. Umpilisäkkeen puhjetessa vatsakivut voimistuvat ja kuume kohoaa 38,539 asteeseen. Kun umpilisäkkeestä valuu märkää, riskinä on, että tulehdus leviää vatsan sisällä. Jos näin tapahtuu, kuume jatkaa kohoamistaan, vatsakivut voimistuvat ja potilas tuntee itsensä vakavasti sairaaksi. Haluat vain maata sängyssä, puhuminen tuottaa vaikeuksia ja tunnet, että olet pyörtymäisilläsi.


Jos lääkäri epäilee umpilisäkkeen tulehdusta, leikkaus on tehtävä mahdollisimman nopeasti. Leikkauksessa umpilisäke poistetaan, ja leikkauksesta seuraa erittäin harvoin jälkisairauksia. Alle 3 % leikatuista saa tulehduksen leikkaushaavaan tai vatsaan.

Kotihoito

Sinun tulee heti soittaa lääkärille, jos epäilet, että sinulla on umpilisäkkeen tulehdus.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Tarpeetonta - lääkäriin on otettava heti yhteyttä, jos asiasta on vähänkin epäilystä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Kun epäilet umpilisäkkeen tulehdusta.