Developed by

Sarveiskalvotulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Koska sarveiskalvo on sileä, bakteerit eivät voi kiinnittyä siihen. Ne ikään kuin lakaistaan pois silmiä räpyttäessä. Jos emme voi räpyttää silmää esimerkiksi halvauksen vuoksi, sarveiskalvo alkaa kuivua. Silloin bakteerit saavat jalansijan, ja sarveiskalvoon tulee haava.

Tavallisin syy sarveiskalvotulehdukseen ovat pehmeät piilolinssit. Linssi on sarveiskalvon päällä, joten mahdolliset bakteerit eivät häviä, kun silmää räpäyttää. Bakteereilla on tällöin mahdollisuus muodostua ja tunkeutua sarveiskalvoon ja tehdä haava. Sarveiskalvotulehdus on vakava, kun sarveiskalvo muuttuu sumeaksi, vaikka haava hoidettaisiin ja se parantuisi. Jos haava on keskellä sarveiskalvoa, se voi huonontaa näköä pysyvästi. Jos haavaa ei hoideta, se voi levitä koko sarveiskalvoon ja pahimmassa tapauksessa irrottaa sen. Sarveiskalvoon voi myös tulla reikä.

Jos käyttää piilolinssejä, ne on otetava heti pois, jos epäilee silmätulehdusta (esim. roskan tunne silmässä, punoitusta, kutinaa, rähmää tai vastaavaa). Jos syytä ei löydy, on mentävä silmälääkäriin, jotta alkanut tulehdus voidaan hoitaa ennen kuin se kehittyy.

Kuukausilinssien kanssa linssikotelo, linssineste ja senhetkiset linssit pitää heittää pois, jos on sarveiskalvotulehdus, koska niissä voi edelleen olla bakteereja. Linssejä saa alkaa käyttää uudelleen vasta silmälääkärin luvalla. On tärkeää ylläpitää hyvää hygieniaa, kun linssit ottaa pois tai laittaa silmiin. Myös linssien säilytyksen ja puhdistamisen on oltava hygieenistä. Kertakäyttölinssien kanssa on helpompaa, koska ne heitetään päivän käytön jälkeen pois.

Jos silmät ovat ärtyneet, piilolinssien sijaan tulee käyttää silmälaseja. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että omistaa myös hyvät silmälasit, jolloin ei ole "pakko" laittaa piilolinssejä päähän oireista huolimatta.

Kotihoito

Huolehdi hyvästä hygieniasta, kun laitat piilolinssit päähäsi ja otat ne pois. Puhdista linssikotelo aina huolellisesti. Älä käytä piilolinssejä, jos silmä on ärtynyt.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Lääkäri voi määrätä antibioottisia silmätippoja. Jos sarveiskalvossa on haava, neuvotaan menemään silmälääkäriin.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jotta saat silmätippoja sarveiskalvon haavaan.