Developed by

Ei-toivottu raskaus

Jälkiehkäisy vähentää ei-toivotun raskauden riskiä. Jälkiehkäisypilleri on otettava 3 vuorokauden sisällä yhdynnästä. Jälkiehkäisypilleri on "hätäapu", jota tulee käyttää vain yksittäisillä kerroilla. Rintojen arkuus, pahoinvointi ja oksentaminen ovat tavallisimpia jälkiehkäisypilleristä aiheutuvia sivuvaikutuksia.

Jos epäilet yhdynnän jälkeen, että raskaus saattaa olla mahdollinen, etkä halua tulla raskaaksi, voit käyttää jälkiehkäisyä.

Voit tulla raskaaksi, jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä. Syynä voi olla, että kondomin tai pessaarin käyttö on unohtunut, kondomi on revennyt tai liukunut pois paikoiltaan tai ehkäisypillerin on jäänyt ottamatta.

Jälkiehkäisypilleri tulee ottaa 3 vuorokauden sisällä yhdynnästä. Pillerin voi ostaa apteekista.

Jälkiehkäisypilleri sisältää hormonia. Sinun tulee ottaa jälkiehkäisypilleri mahdollisimman nopeasti suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

Jälkiehkäisy estää munasolun irtoamisen tai viivyttää sen irtoamista. Tällöin riski tulla raskaaksi laskee huomattavasti, mutta tapa ei ole 100% varma. Sinun tulee siis tehdä raskaustesti, jos kuukautisesi ovat yli 5 päivää myöhässä tai sinulla on epänormaalia vuotoa. Joka tapauksessa voi olla hyvä idea tehdä raskaustesti 3 viikkoa jälkiehkäisypillerin käytön jälkeen.

Jälkiehkäisypilleri on "hätäapu", jota tulee käyttää vain, kun on unohtanut muun ehkäisyn tai muu ehkäisy on pettänyt. Jälkiehkäisypilleriä ei tulisi ottaa useammin kuin kerran saman kuukautiskierron aikana. Tämä ehkäisykeino ei saa korvata muita ehkäisymenetelmiä.

Sinulle voi tulla sivuvaikutuksia jälkiehkäisyn käytöstä. Jos oksennat alle 3 tunnin päästä tabletin ottamisesta, metodi on epävarma. Jos tabletti on tullut ulos oksennuksen mukana, sinun on otettava uusi jälkiehkäisypilleri.

Jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä, on hyvä miettiä tulevaa ehkäisykeinoa.