Developed by

Virtsatietulehdus

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Virtsatietulehdusksen oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve ja kirvely virtsatessa. Juo runsaasti nestettä. Virtsaaminen yhdynnän jälkeen voi estää virtsatietulehduksen syntymistä. Kuume ja vilunväristykset voivat olla merkkejä munuaistulehduksesta.

Virtsatietulehdus on hyvin tavallinen tauti. Raskaana olevat naiset, joilla on alas laskeutunut kohtu, sekä nuoret naiset ovat erityisen alttiita saamaan tartunnan. Nuoret naiset saavat toisinaan virtsatietulehduksen yhdynnän jälkeen. Virtsatietulehdus on myös tavallinen miehillä, joilla on suurentunut eturauhanen.

Tavallisia oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kova kirvely virtsatessa, alavatsakivut ja tuntemus siitä, ettei rakko tyhjene kunnolla. Virtsa voi olla pahanhajuista ja veristä. Tavallisessa virtsatietulehduksessa ei nouse kuume.

Virtsatietulehdus voi kehittyä munuaistulehdukseksi. Munuaistulehduksessa on vakavasti sairas, saa vilunväristyksiä, pahoinvointia ja oksentaa. Kuume nousee 39-40 asteeseen ja on kylki- tai selkäkipuja.

Tartunta

Ei tartu.

Lääkitys

Bakteerit ovat lähes aina virtatietulehduksen aiheuttajia, ja virtsatietulehduksen voidaan silloin hoitaa antibiooteilla. Lääkäri määrää sinulle antibiootteja, jolloin oireet häviävät 1–2 päivässä.

Kotihoito

Sinun on juotava runsaasti nestettä. Jos saat usein virtsatietulehduksen yhdynnän jälkeen, on suositeltavaa, että pyrit virtsaamaan heti yhdynnän jälkeen.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sinulla on virtsatietulehduksen oireita, esimerkiksi kirvelyä virtsatessa.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on virtsaamisvaivoja, lämpösi nousee 3940 asteeseen, saat vilunväristyksiä ja sinulla on kylki- tai selkäkipuja.