Developed by

Harmaakaihi

Katarakta (Latin)

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Harmaakaihi on sairaus silmän linssissä. Linssi muuttuu sameaksi ja ilmenee näkövaikeuksia.

Harmaakaihi on tavallinen sairaus vanhemmilla ihmisillä 65–70-vuoden iässä. Sairaus kehittyy pitkän ajan myötä, yleensä useita vuosia, joten näkö heikentyy vähitellen. Joissakin tapauksissa linssin sameneminen voi olla niin vähäistä, että hoitoa ei tarvita. Yleensä molemmat silmät sairastuvat, joskin eriasteisesti.

Harmaaaihi tulee yleensä iän myötä, mutta se voi tulla myös seurauksena silmän värikalvon tulehduksesta, silmään kohdistuneen väkivallan aiheuttamana tai oireena sokeritautia sairastaville.

Keskeisimmät oireet ovat näön heikentyminen ja joskus näköhäiriöt (esim. kahtena näkeminen). Usein on vaikeuksia nähdä tekstitystä televisiossa ja lukea pientä tekstiä. Harmaakaihia sairastavaa voi myös häikäistä illalla autoa ajaessa.

Harmaakaihia ei voida hoitaa lääkkeillä, ja ainoa keino on poistaa samea linssi. Niin kauan kuin sairaus ei vaikuta näköön liikaa, apuna käytetään silmälaseja. Leikkaus otetaan käytäntöön, kun linssi on niin samea, ettei henkilö enää pysty tekemään päivittäisiä toimiaan, vaikka olisi silmälasit.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Joissakin tapauksissa koko linssi poistetaan, mutta yleensä linssin sisältö imetään ohuella neulalla, ja jäljelle jää kuori. Koska ilman linssiä on vaikeasti kaukonäköinen, silmään laitetaan muovinen linssi, joka korvaa vanhan, samean linssin. Tämä operaatio on testattu ja turvallinen, ja komplikaatioita on harvoin.

Kotihoito

Lääkärin pitää tutkia sinut, jos saat näköhäiriöitä.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos tunnet, että näkösi heikentyy tai sinulle tulee näköhäiriöitä, lääkärin tai optikon pitää tutkia sinut. Jos aiheuttaja on harmaakaihi, sinut ohjataan silmälääkärin tutkimuksiin.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Silmälääkäri voi selvittää, tarvitsetko silmälasit vai tehdäänkö sinulle harmaakaihileikkaus.