Developed by

Allerginen nuha

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Allergisen nuhan oireita ovat nuha, aivastelu ja nenän tukkoisuus. Tätä seuraa usein silmien kutina, punaiset silmät ja silmien vuotaminen. Allergiseen nuhaan sairastumisen syynä voi olla yliherkkyys siitepölylle, eläinhilseelle, pölypunkeille, homesienille tai elintarvikkeille. Lääkäri voi selvittää, mille olet yliherkkä. Allergiseen nuhaan löytyy tehokkaita itsehoitolääkkeitä. Jos itsehoitolääkkeet eivät tehoa, lääkäri voi auttaa sinua.

Noin 20 %:lla suomalaisista on allergista nuhaa. Allerginen nuha on yleistä 2030-vuotiailla. Sairaus lievenee iän myötä ja häviää useimmiten 40–50 vuoden iässä.

Syy allergiseen nuhaan on tavallisesti yliherkkyys siitepölylle, eläinhilseelle, pölypunkeille, homesienille tai elintarvikkeille. Puiden, heinien ja kasvien siitepöly ajautuu nenään, ja jos on yliherkkä siitepölylle, tulee siitepölyallergiaa. Samalla tavalla eläinhilse, huonepöly ja homesienet ajautuvat nenään ja aiheuttavat allergista nuhaa yliherkille. Yleisimmät elintarvikkeet, jotka aiheuttavat allergista nuhaa, ovat pähkinät, tomaatit ja sitrushedelmät.

Siitepölyallergiaa esiintyy tiettyinä kausina. Keväällä sitä aiheuttaa erityisesti koivu, kesällä heinä ja syksyllä pujo. Pölypunkeille yliherkät joutuvat kärsimään sairaudesta ympäri vuoden, mutta erityisesti talvella, koska huoneilma ei silloin ole niin hyvä.

Tyypillisiä allergisen nuhan oireita ovat äkillinen silmien ja nenän kutina. Myös kitalaki kutisee jonkin verran. Silmien kutina aiheuttaa silmien hieromista, mistä seuraa silmien punoittaminen ja ärsyyntyminen. Nenän kutina aiheuttaa aivastelua, joka voi toistua jopa 25 kertaa peräkkäin. Samalla nenä ja silmät vuotavat, ja nenä saattaa tukkeutua. Jos allergista nuhaa ei hoideta, saattaa ilmetä päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia.

Siitepölyallergiaa voidaan epäillä seuraavissa tapauksissa:

  • Vilustuminen jatkuu pidemmän aikaa, ja siihen liittyy nuhaa ja runsasta aivastelua.
  • Nenä ja kitalaki kutisevat.
  • Silmät punoittavat, kutisevat ja vuotavat.
  • Ilmenee pitkäaikaista päänsärkyä.

Lääkitys

Allergiseen nuhaan löytyy erilaisia lääkkeitä. Silmäoireisiin voi ottaa silmätippoja ja nenäoireisiin nenätippoja. Allergisiin oireisiin voidaan myös ottaa tabletteja tai nestemäistä lääkettä eli mikstuuraa. Lääkkeet ovat tehokkaita, ja niitä on saatavana ilman reseptiä. Pyydä apteekin henkilökuntaa auttamaan oikean lääkkeen valinnassa.

Kotihoito

Useimmat allergiatapaukset voidaan hoitaa itse kotona 1) välttämällä allergiaa aiheuttavia tekijöitä 2) käyttämällä lääkettä ja 3) välttämällä silmien ja nenän ärtymistä.

  1. On tärkeää olla altistumatta sille, mille olet allerginen. Sisätiloissa olevan siitepölyn määrää voidaan vähentää pitämällä ovet ja ikkunat kiinni iltaisin ja aikaisin aamulla, jolloin siitepölyä on eniten ilmassa. Pihassa olevat koivut voidaan kaataa. Jos olet yliherkkä heinälle ja ruoholle, pyydä joku muu ajamaan ruoho. Jos et siedä pölypunkkeja, ilmankosteuden tulee sisätiloissa olla alle 45 %. Makuuhuoneen lämpötila on pidettävä alle 21 asteessa ja ilmanvaihdon on oltava hyvä. Kontaktia eläinten kanssa on vältettävä, jos olet allerginen eläimille.

  2. Pyydä apteekin henkilökuntaa auttamaan oikean lääkkeen valinnassa.

  3. Vältä tupakansavua, savua, voimakkaita tuoksuja ja pölyä, sillä ne pahentavat oireita.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos epäilet, että sinulla on allerginen nuha, tai jos haluat tietää, mille olet yliherkkä. Lääkäri voi tehdä allergiatestin (ihon pistotestin tai verikokeen), jolla tutkitaan, mille olet yliherkkä. Jos oireilet, vaikka olet ottanut allergialääkettä. Lääkäri voi silloin määrätä sinulle kortisolitabletteja. Allergista nuhaa vastaan voidaan myös rokottaa, jos nuha on hyvin vaikea ja pitkäkestoinen eivätkä lääkitykset tehoa siihen.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on hengitysvaikeuksia.