Developed by

Verkkokalvon irtauma

Amotio retinae (Latin)

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Verkkokalvon irtauma on harvinainen mutta vakava sairaus. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa sokeutumiseen, joten se on hoidettava nopeasti. Verkkokalvon irtauma voi tapahtua kenelle tahansa, mutta tavallisimmin se tapahtuu likinäköisille henkilöille.

Verkkokalvo on silmän valkokangas. Kuva kohteesta jota katsomme heijastuu verkkokalvolle. Verkkokalvo on tavallisesti kiinni silmämunassa, mutta verkkokalvon irtaumassa kalvo irtoutuu silmämunasta. Kun näin tapahtuu, valkokangas muuttuu mustaksi. Verkkokalvon irtauma tapahtuu äkillisesti ja ilman varoitusta. Monet, joilta verkkokalvo on irronnut, kuvailevat sitä "jonakin mustana", "alas rullattuna verhona" tai "välähdyksenä" näkökentässä. Näkö hämärtyy tai katoaa kokonaan. Koko näkökenttä ei kuitenkaan välttämättä muutu mustaksi. Mitä enemmän verkkokalvoa irtoaa, sitä mustemmaksi näkökenttä muuttuu.

Ennen kuin verkkokalvo putoaa on yleensä joitakin ennakko-oireita, kuten valonvälähdyksiä sivuilla. Sitten voi nähdä "isoja kärpäsiä", "hämähäkinseittiä" tai "suuremman mustan läikän". Nämä voivat olla haavoittuneen verkkokalvon oireita. Jos haavauma operoidaan laaserilla, voidaan ennaltaehkäistä irtautumista. Jos verkkokalvo aloittaa irtoamisen haavoittuessaan ja irtoaminen jatkuu, leikkaus on paikoillaan. Jos irtoamisesta johtuva leikkaus on pakollinen, on olemassa suuri riski, että näkökyky heikentyy.

Verkkokalvon irtauman voi hoitaa vain leikkauksella. Silmälääkäri kiinnittää leikkauksessa verkkokalvon paikoilleen silmämunaan, ja jopa täysin irronnut verkkokalvo voidaan kiinnittää takaisin.

Verkkokalvon irrotessa on tärkeää toimia nopeasti.

Kotihoito

Ota heti yhteyttä lääkäriin, jos epäilet verkkokalvon irtaumaa.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Lääkäri voi ohjata sinut silmälääkärille tai sairaalan silmätautien osastolle.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Silmälääkäri voi tutkia sinut tarkemmin ja ohjata kiireellisesti sairaalan silmätautien osastolle.